Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για τις αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης στην υγεία, καθώς πλήθος μελετών έχει δείξει πως η υψηλή κατανάλωσή της συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης υπερβάλλοντος σωματικού βάρους και χρόνιων νοσημάτων.
Μάλιστα, αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι η ζάχαρη δεν παρέχει θρεπτική αξία στον οργανισμό, ενώ τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αυτή έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα και σε άλλα «ανθυγιεινά» συστατικά, γίνεται φανερό ότι ο περιορισμός της κατανάλωσής της και η αντικατάσταση των πλούσιων σε ζάχαρη τροφίμων από άλλα υψηλής διατροφικής αξίας, θα μπορούσε να προσφέρει πολλαπλά οφέλη.
Στην προσπάθεια αυτή, σημαντική βοήθεια παρέχουν οι ετικέτες διατροφικής επισήμανσης, που μπορούν να σας κατευθύνουν σε πιο «υγιεινές» επιλογές. Συνεπώς, όταν ψωνίζετε τρόφιμα, φροντίστε να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες, ώστε να αποφεύγετε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή πρόσθετα σάκχαρα.
Ειδικότερα, ελέγξτε το ποσοστό της ενδεικτικής ημερήσιας πρόσληψης που καλύπτει η προτεινόμενη μερίδα του τροφίμου και θυμηθείτε πως όταν το ποσοστό είναι χαμηλότερο του 5% θεωρείται πως το τρόφιμο έχει χαμηλή περιεκτικότητα, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 20% υποδηλώνει υψηλή περιεκτικότητα.
Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάτε πως η ζάχαρη και τα απλά σάκχαρα μπορεί να «κρύβονται» στην ετικέτα ενός τροφίμου με άλλες ονομασίες, όπως γλυκόζη, σιρόπι γλυκόζης, φρουκτόζη, σιρόπι φρουκτόζης, ιμβερτοσάκχαρο, μαλτόζη, μαλτοδεξτρίνη, δεξτρόζη, μελάσα, πετιμέζι, σακχαρόζη, τροποποιημένο άμυλο, μερικώς υδρολυμένο άμυλο, σιρόπι καλαμποκιού.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr