Νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, δείχνει πως η υγιεινή διατροφή και η άσκηση μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων άσθματος και της ποιότητας ζωής σε άτομα που δεν είναι παχύσαρκα.
Το άσθμα είναι μια συχνή χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται σε περίπου 1 στους 10 ενήλικες. Οι περισσότεροι ασθενείς χρησιμοποιούν φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο των συμπτωμάτων, ενώ πολλοί διστάζουν να ασκηθούν, φοβούμενοι ότι μπορεί να επιδεινωθούν τα συμπτώματα της νόσου.
Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 149 ασθενείς, τους οποίους χώρισαν σε 4 ομάδες. Οι εθελοντές της 1ης ομάδας ακολούθησαν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, ενώ τους ζητήθηκε να καταναλώνουν τουλάχιστον έξι μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Η 2η ομάδα συμμετείχε σε μαθήματα γυμναστικής τρεις φορές την εβδομάδα, τα οποία περιλάμβαναν εναλλαγή προπόνησης υψηλής και χαμηλής έντασης. Οι εθελοντές της 3ης ομάδας συνδύασαν την παραπάνω δίαιτα με το πρόγραμμα προπονήσεων, ενώ η 4η ομάδα δεν πραγματοποίησε κάποια αλλαγή στις συνήθειες διατροφής και άσκησης.
Συνολικά, η υψηλής έντασης προπόνηση φάνηκε να είναι ασφαλής για τους ασθενείς. Επιπλέον, ο συνδυασμός δίαιτας και άσκησης συσχετίσθηκε με καλύτερο έλεγχο των συμπτωμάτων της νόσου, καθώς και βελτίωση της ποιότητας ζωής και της φυσικής κατάστασης των ασθενών. Ειδικότερα, οι εθελοντές που συνδύασαν τη δίαιτα με το πρόγραμμα προπονήσεων παρουσίασαν 50% βελτίωση στο σκορ αξιολόγησης των συμπτωμάτων άσθματος, συγκριτικά με όσους δεν έκαναν καμία αλλαγή. Από την άλλη, το σκορ για τους συμμετέχοντες που ακολούθησαν μόνο τη δίαιτα ή μόνο το πρόγραμμα προπονήσεων δεν παρουσίασε στατιστικά σημαντική βελτίωση.
Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, φαίνεται ότι οι μη-παχύσαρκοι ασθενείς με άσθμα μπορούν να συμμετέχουν με ασφάλεια σε πρόγραμμα οργανωμένης άσκησης υψηλής έντασης. Επιπλέον, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως ο συνδυασμός υγιεινής διατροφής και σωματικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο των συμπτωμάτων άσθματος και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr