Σύμφωνα με νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία, φαίνεται ότι όσοι πηγαίνουν στη δουλειά τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης υπέρτασης, σακχαρώδη διαβήτη και
υπερβάλλοντος σωματικού βάρους, συγκριτικά με όσους επιλέγουν το αυτοκίνητο.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από σχεδόν 6.000 ενήλικες, τους οποίους χώρισαν σε τρεις ομάδες, ανάλογα με το μέσο μετακίνησης που επιλέγουν για να μεταβούν στο χώρο εργασίας τους: μέσα μαζικής μεταφοράς (1), περπάτημα ή ποδήλατο (2) και αυτοκίνητο (3). Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων σε κάθε ομάδα ήταν 49-54 έτη.
Συνολικά, τα ποσοστά εμφάνισης παχυσαρκίας, υπέρτασης και σακχαρώδη διαβήτη βρέθηκαν να είναι χαμηλότερα κατά 44%, 34% και 27% αντίστοιχα, σε όσους πήγαιναν στη δουλειά χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς, έναντι εκείνων που χρησιμοποιούσαν το αυτοκίνητο. Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το γεγονός ότι τα παραπάνω ποσοστά βρέθηκαν να είναι χαμηλότερα σε όσους χρησιμοποιούσαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς συγκριτικά με όσους πήγαιναν στη δουλειά με τα πόδια ή με ποδήλατο.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, είναι πιθανό όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς να χρειάζεται να περπατήσουν περισσότερο συνολικά, σε σχέση με εκείνους που πηγαίνουν απευθείας με τα πόδια στον προορισμό τους, γεγονός που ενδεχομένως να εξηγεί τα παραπάνω ευρήματα.
Σε κάθε περίπτωση, αν και η μελέτη παρουσιάζει ορισμένα μειονεκτήματα, φαίνεται ότι η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς έναντι του αυτοκινήτου θα μπορούσε να αποτελέσει μια μορφή καθημερινής φυσικής δραστηριότητας.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr