Υλικά
1 κιλό αλεύρι χωρίς γλουτένη (θα το βρείτε σε καταστήματα βιολογικών τροφίμων)
5 κ.γ. baking powder χωρίς γλουτένη (θα το βρείτε στα ίδια καταστήματα)
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
1 σφηνάκι κονιάκ
4 αυγά
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
1 ½ φλιτζάνι μέλι
1 ½ φλιτζάνι νερό
Κανέλλα
1 φλιτζάνι καρύδια κοπανισμένα
Εκτέλεση
Αναμιγνύουμε το αλεύρι και το baking powder, με τα αυγά, το κονιάκ και το ξύσμα ώστε να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Ανοίγουμε ένα αρκετά λεπτό φύλλο και κόβουμε με το μαχαίρι λεπτές λωρίδες πλάτους περίπου 3 εκατοστών. Κάνουμε το ίδιο ανοίγοντας φύλλα μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο. Παίρνουμε μια λωρίδα ζύμης και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού βυθίζουμε τη μία άκρη στο καυτό λάδι. Με το πιρούνι γυρίζουμε γύρω γύρω τη ζύμη ώστε αυτή να τυλίγεται γύρω από το πιρούνι ενώ ταυτόχρονα τηγανίζεται στο λάδι. Το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά και όταν ροδίσει το βγάζουμε και το αφήνουμε να στραγγίσει σε χαρτί. Το ίδιο κάνουμε για όλες τις λωρίδες ζύμης . Στη συνέχεια τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί. Το ίδιο κάνουμε για όλα τα ξεροτήγανα. Στο τέλος βάζουμε όλα τα ξεροτήγανα σε μια πιατέλα. Ζεσταίνουμε το μέλι με το νερό και τα περιχύνουμε. Πασπαλίζουμε με το καρύδι και σερβίρουμε.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr