H βιταμίνη Κ είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη και απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό.
Στις πλουσιότερες διαιτητικές πηγές της συγκαταλέγονται το σπανάκι, η λαχανίδα και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα σπαράγγια, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και τα ακτινίδια. Παράλληλα, ποσότητα βιταμίνης Κ συντίθεται και από βακτήρια του κατώτερου πεπτικού συστήματος.
Η βασικότερη βιολογική λειτουργία της βιταμίνης Κ αφορά στη διαδικασία πήξης του αίματος, στην οποία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, συστήνεται σε άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, να διατηρούν σταθερή την πρόσληψη του εν λόγω θρεπτικού συστατικού.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, πλήθος ερευνητικών μελετών έχει αναδείξει και άλλες σημαντικές λειτουργίες της βιταμίνης Κ. Ειδικότερα, είναι πλέον γνωστό ότι συνδέεται και με τη σκελετική υγεία, συμμετέχοντας στη σύνθεση πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά.
Έτσι, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ στο αίμα έχουν συσχετισθεί με χαμηλότερη οστική πυκνότητα, ενώ έχει φανεί πως η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Κ μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των οστεοπορωτικών καταγμάτων, σε άτομα υψηλού κινδύνου.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr