Η ανάπτυξη του τομέα της βιοτεχνολογίας, οι προοπτικές της έρευνας, η σημασία της καινοτομίας για τη βελτίωση των θεραπευτικών σχημάτων, αλλά και
τα εμπόδια, που αναχαιτίζουν την παραγωγή νέων σκευασμάτων και τις επενδυτικές κινήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών, βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου Athens Biotechnology Conference «Βιοτεχνολογία: Πολιτικές και στρατηγικές για ένα Βιώσιμο Σύστημα Υγείας». Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν πρακτικές, που ενισχύουν την άποψη ότι η βιοτεχνολογία επιβάλλεται να αναπτυχθεί για ένα πιο βιώσιμο σύστημα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένου πως το ενδιαφέρον, τόσο της ερευνητικής κοινότητας, όσο και της φαρμακοβιομηχανίας, είναι εξαιρετικά μεγάλο.
Ωστόσο δεν λείπουν και τα προβλήματα. Η ανάγκη χρηματοδότησης και θέσπισης ενός καλά οργανωμένου πλαισίου για τη βιοτεχνολογία τόσο σε Ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ, ενώ και η έλλειψη θεσμικού πλαισίου αποτελεί τροχοπέδη στις προσπάθειες προώθησης της καινοτομίας.
Η σημασία της βιοτεχνολογίας, οι προοπτικές που προσφέρει για τη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος υγείας σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο, τα κλινικά και τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τη συγκρότηση ενός θεσμικού ήταν τα κύρια θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο.
Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας κ. Πασχάλης Αποστολίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές δυνατότητες των φαρμακευτικών εταιρειών, ειδικά στον τομέα των κλινικών ερευνών. Όμως απαιτείται σταθερή φορολογική πολιτική και ένα σταθερό πλαίσιο φαρμακευτικής νομοθεσίας, χωρίς εκπλήξεις. Ήδη ο ΣΦΕΕ επεξεργάζεται έναν οδικό χάρτη για το διπλασιασμό των κλινικών μελετών μέχρι το 2017, ώστε από τα 80 εκατ. ευρώ που είναι ο τζίρος τους σήμερα, να φτάσει τα 250 εκατ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) κ. Δημήτριος Πανταζής χαρακτήρισε «ευκαιρία» την αγορά των βιο-ομοειδών σκευασμάτων, τονίζοντας όμως πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα είναι αυτό των φαρμακευτικών δαπανών.
Όμως και η νοσηρότητα των ασθενών μεγαλώνει. Το μέγεθος της αγοράς των προϊόντων βιοτεχνολογίας θα φτάσει τα 250 δισ. δολάρια το 2020, από 100 δισ. που ήταν το 2013 και όλες οι έρευνες δείχνουν πως η αγορά των προϊόντων αυτών έχουν μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης. Η παραγωγή τους είναι περίπλοκη, με το κόστος της επένδυσης να είναι εξίσου σημαντικό. Εντούτοις η έλλειψη θεσμικού πλαισίου αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για την ανάπτυξή τους.
Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr