Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από πληθώρα επιβαρυντικών για την υγεία παραγόντων, οι οποίοι είναι στενά συνδεδεμένοι με πολλές από τις καθημερινές δραστηριότητες.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ηλιακή ακτινοβολία, το στρες, το κάπνισμα και οι διάφορες τοξικές ουσίες που διαχέονται στο περιβάλλον, ως προϊόντα της νέας τεχνολογίας, αποτελούν δότες των λεγόμενων ελευθέρων ριζών στον οργανισμό, για τις οποίες τα τελευταία χρόνια έχει επιστημονικά αποδειχτεί ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση με την εμφάνιση σοβαρών παθήσεων και γενικότερα με την γήρανση και μη ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
Με βάση τα παραπάνω καθίσταται αναγκαία η προστασία του οργανισμού από την καταστρεπτική δράση των ελευθέρων ριζών.
Ο κυριότερος μηχανισμός άμυνας του οργανισμού είναι η θωράκισή του με αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν και να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, παρέχοντας μια φυσική ασπίδα αντιγήρανσης και προστασίας στον οργανισμό.
Τα τελευταία χρόνια, αναζητώντας διατροφικές πηγές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, βρέθηκε ότι φυσικά – μη χημικά – συστατικά όπως η βύνη δημητριακών όπως το κριθάρι, είναι ιδιαιτέρως πλούσια σε ισχυρότατες αντιοξειδωτικές ουσίες, με σημαντικότατη προστατευτική δράση για τον οργανισμό. Συγκεκριμένα, στη βύνη περιέχονται ορισμένα από τα δραστικότερα αντιοξειδωτικά συστατικά, με κυριότερα από αυτά διάφορα φλαβονοειδή, όπως η ξανθοχυμόλη, τυροσόλη κ.α.
Οι ουσίες αυτές παρουσιάζουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, δεσμεύοντας τις ελεύθερες ρίζες που επιτίθενται στα αγγεία, στα κύτταρα του δέρματος και γενικά στα διάφορα βιολογικά στοιχεία του οργανισμού, προστατεύοντας έτσι τη δομή των αγγείων, το δέρμα και γενικότερα αναστέλλοντας μηχανισμούς που ευθύνονται για τη δημιουργία δυσάρεστων καταστάσεων στον οργανισμό.
Παράλληλα, στη βύνη των δημητριακών περιέχονται με φυσικό τρόπο, χωρίς δηλαδή καμία απολύτως τεχνητή πρόσμιξη ή άλλη διαδικασία, σημαντικότατα συστατικά και βιταμίνες, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην καλύτερη εγκεφαλική και νοητική λειτουργία. Μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφών και ροφημάτων πλούσιων σε βιταμίνες Β, προάγουν την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου και προλαμβάνουν την εμφάνιση διαταραχών,όπως η γεροντική άνοια κ.α..
Αυτό λοιπόν που σήμερα οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη διατροφή συστήνουν είναι η θωράκιση του οργανισμού με φυσικό τρόπο, δηλαδή μέσω από αγνές και φυσικές τροφές, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και άλλα απαραίτητα συστατικά. Σημαντικότατη θέση ανάμεσά τους έχουν τα δημητριακά και ιδιαίτερα η βύνη.
Η παρουσία της μέσα στην καθημερινή μας διατροφή μπορεί να θωρακίσει και να καταστεί εξαιρετικά σημαντικής σημασίας για όλες της ηλικιακές ομάδες, από τα παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους. Το δυσάρεστο είναι ότι η παρουσία της βύνης δεν είναι συχνή μέσα στα τρόφιμα, παρά μόνο σε μορφή κυρίως ροφημάτων (πέρα από τα κλασικά δημητριακά).
Αξίζει λοιπόν κανείς να την αναζητήσει και να την εισάγει στο καθημερινό του διαιτολόγιο.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr