Τα ολικής αλέσεως προϊόντα αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Ένωση για την επιστήμη των δημητριακών και την τεχνολογία (International Association for cereal science and technology) ως Ολικής Αλέσεως ορίζονται «τα άθικτα ή/και επεξεργασμένα δημητριακά, όπου το Ενδόσπερμα, ο Φλοιός και το Φύτρο είναι παρόντα στην ίδια αναλογία όπως και στις λιγότερο επεξεργασμένες μορφές των εδώδιμων σπόρων, των ίδιων ειδών».
Με βάση τις επίσημες συστάσεις της διατροφής η ποσότητα φυτικών ινών που συστήνεται για το γενικό πληθυσμό ορίζεται περί τα 25 γρ/ημέρα για υγιείς γυναίκες και 38 γρ./ημέρα για υγιείς άντρες, εκ των οποίων τουλάχιστον η μισή ποσότητα φυτικών ινών θα πρέπει να προέρχεται από ολικής αλέσεως προϊόντα. Η 19η Νοεμβρίου είναι μια ημέρα που είναι παγκοσμίως αφιερωμένη στην ενημέρωση πάνω στη σημασία των προϊόντων ολικής αλέσεως για την υγεία μας.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr