Μια μερίδα γαλακτοκομικών την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό του American College of Nutrition και έγινε στην Ταιβάν, βρέθηκε ότι η αυξημένη κατανάλωση των γαλακτοκομικών έχει συμβάλλει στην υγεία και την μακροζωία.
Παρατηρήθηκε ότι η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια και ενώ παράλληλα δεν βρέθηκε κάποια συσχέτιση των γαλακτοκομικών με τον κίνδυνο καρκίνου.
Όσοι από τους συμμετέχοντες στην εν λόγω μελέτη δεν κατανάλωναν αυτή την ομάδα τροφίμων είχαν υψηλότερη αρτηριακή πίεση, υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και μεγαλύτερα ποσοστά σωματικού λίπους.
Όπως οι ερευνητές επισημαίνουν, τα γαλακτοκομικά παρέχουν ένα ευρύ φάσμα ωφέλιμων για την ανθρώπινη υγεία θρεπτικών συστατικών.
Από την Κατερίνα Κουρουπάκη, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr