Η συχνή και αυξημένη παρουσία αερίων στο γαστρεντερικό σωλήνα αποτελεί μια δυσάρεστη κατάσταση, που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, πόνο και αμηχανία.
Αν και τα αίτια εμφάνισης φουσκώματος μπορεί να ποικίλουν, υπάρχουν διατροφικοί παράγοντες και συνήθειες που ενδέχεται να λειτουργήσουν βοηθητικά και άλλοι που πιθανόν να επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
Στην πρώτη κατηγορία ανήκει η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών και υγρών, που αποτελούν βασικούς παράγοντες για την καλή λειτουργία του εντέρου. Ειδικότερα, οι φυτικές ίνες αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και μειώνουν το χρόνο διέλευσής τους από τον πεπτικό σωλήνα, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στον περιορισμό της παραγωγής αερίων. Παράλληλα, βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, η οποία συνήθως λειτουργεί επιβαρυντικά.
Από την άλλη, στα τρόφιμα που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη παρουσία αερίων περιλαμβάνονται τα κραμβοειδή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών), τα φασόλια, το κρεμμύδι και το πίτουρο που περιέχεται σε δημητριακά ολικής άλεσης. Έτσι, ο περιορισμός της συχνότητας ή ποσότητας κατανάλωσής τους είναι συχνά βοηθητικός. Επιπλέον, το φούσκωμα είναι πιθανό να οφείλεται σε μικρότερου ή μεγαλύτερου βαθμού δυσανεξία στη λακτόζη. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να μειωθεί η πρόσληψη λακτόζης ανάλογα με τα επίπεδα ανοχής κάθε ατόμου.
Άλλα προϊόντα που μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα είναι τα αναψυκτικά, τα ανθρακούχα ροφήματα και τα τρόφιμα που περιέχουν σορβιτόλη, μαννιτόλη ή ξυλιτόλη. Τέλος, για την αντιμετώπιση του προβλήματος συστήνεται ο περιορισμός της κατάποσης μεγάλων ποσοτήτων αέρα, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με αργή και καλή μάσηση της τροφής με κλειστό το στόμα και αποφυγή της κατανάλωσης ροφημάτων με καλαμάκι.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr