Αρκετές έρευνες συσχετίζουν τη διατροφή με την ενίσχυση της μνήμης, μέσω της κατανάλωσης συγκεκριμένων διατροφικών επιλογών.
Θρεπτικά συστατικά που συνδέονται με τη διατήρηση, τη ενίσχυση της μνήμης και γενικότερα την καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία είναι οι βιταμίνες C, Ε, Β12 Β6, η θειαμίνη καθώς και μερικά από τα απαραίτητα αμινοξέα.
Ας δούμε που περιέχονται αυτά :
Φρούτα και λαχανικά
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα αυτά, μπορούν να βελτιώσουν τη διαδικασία της μάθησης αλλά και τη μνήμης αφού καθυστερούν τη γήρανση στον εγκέφαλο. Έτσι φρούτα όπως μούρα και βατόμουρα, δαμάσκηνα και ξερά βερίκοκα μπορούν να εφοδιάσουν το σώμα μας με τις τόσο σημαντικές αυτές ουσίες.
Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι είναι μια υγιεινή επιλογή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές προστατεύουν τους ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλουν στην προστασία του εγκεφάλου και τη διαδικασία της μάθησης.
Πηγές βιταμινών συμπλέγματος Β
Το γάλα, γιαούρτι αλλά και δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν βιταμίνες Β12, Β6. Η λήψη ικανοποιητικών ποσοτήτων βιταμινών του συμπλέγματος Β από τη δίαιτα συμβάλει στην προστασία από συγκεκριμένα νευρολογικά προβλήματα όπως είναι και η μειωμένη μνήμη. To παντοθενικό οξύ μέσω της παραγωγής της ακετυλοχολίνης, που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά ερεθισμάτων στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, είναι επίσης μια βιταμίνη που ενισχύει τη μνήμη μας.
Ζάχαρη και υδατάνθρακες
Η γλυκόζη όντας το κύριο εγκεφαλικό καύσιμο του και συμβάλλοντας στην παραγωγή της σεροτονίνης, συμμετέχει στη διατήρηση και την ενίσχυση της μνήμης. Έτσι, η συχνή και σωστή κατανάλωση των υδατανθράκων (κυρίως σύνθετων αλλά και απλών) μέσα από τρόφιμα όπως ψωμί, πατάτα, ρύζι και ζυμαρικά μπορεί να μας εφοδιάσει με κατάλληλη ποσότητα ενέργειας για εγκεφαλική σκέψη
Κατανάλωση πρωινού
Μελέτη δημοσιευμένη στο “American Journal of Clinical Nutrition” και η οποία μελέτησε τη διατροφή 22 ατόμων ηλικίας από 61 έως 79 ετών και τη μνημονική τους ικανότητα, έδειξε ότι η καθιέρωση πρωινού αύξησε την πρόσφατη μνήμη τους.
Δημοσιευμένη μελέτη του 1998 στο “American Journal of Clinical Nutrition” από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια της Αμερικής, έδειξε τη στενή σχέση του πρωινού και ιδιαίτερα της κατανάλωσης υδατανθράκων (ψωμί, δημητριακά πρωινού, μέλι, ζάχαρη) με την προσοχή των παιδιών και την ικανότητα μνήμης τους στο σχολείο.
Σωστή Ενυδάτωση
Η σημασία της σωστής ενυδάτωσης αποδεικνύεται από έρευνες που δείχνουν ότι ακόμα και 3% αφυδάτωση (δηλαδή αφυδάτωση λιγότερη από 250 ml) προκαλεί έλλειψη συγκέντρωσης, αδύναμη μνήμης και μειωμένη απόδοση.
Σίδηρος
Ο σίδηρος είναι ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου, όταν μάλιστα φτάνουν στο σημείο να χαρακτηρίζονται ως αναιμία, επηρεάζουν αρνητικά τις νοητικές μας λειτουργίες, τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης. Βασικότατη πηγή σιδηρού είναι το μοσχάρι.
Σοκολάτα
Η κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών και σεροτονίνης δηλαδή των ουσιών που μας φτιάχνουν τη διάθεση και τονώνουν τη μνήμη. Επίσης, η σοκολάτα περιέχει μέτρια ποσότητα καφεΐνης, που σχετίζεται με την τόνωση και τη βελτίωση της διάθεσής μας.
Ψάρι
Το ψάρι και ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια (σολομός, πέστροφα, τόνος) αποτελούν εξαιρετικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, που φαίνεται από μελέτες ότι ενισχύουν τη μνήμη και προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από βλάβες
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr