Η υπέρταση αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων χρόνιων παθήσεων.
Παράλληλα, πρόκειται για μια «ύπουλη» νόσο, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από υπέρταση δεν το γνωρίζουν, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στο γιατρό όταν το πρόβλημα έχει πλέον επιδεινωθεί και απαιτεί τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.
Τα καλά νέα είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις, η υπέρταση μπορεί να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί μέσα από αλλαγές στις συνήθειες του ατόμου, αποτρέποντας μάλιστα ή καθυστερώντας την έναρξη φαρμακευτικής αγωγής. Παρακάτω, θα δείτε 3 βήματα που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης:
1.Υιοθέτηση ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου: Η υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και οσπρίων και η επιλογή γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, έχουν συσχετισθεί με βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης. Παράλληλα, στόχος πρέπει να είναι ο περιορισμός της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών και νατρίου και η αποφυγή της υπερκατανάλωσης αλκοόλ.
2.Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους: Το υπερβάλλον σωματικό βάρος και η παχυσαρκία –και ειδικότερα η κεντρικού τύπου, που χαρακτηρίζεται από αυξημένη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς-, αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης. Αντίθετα, η απώλεια βάρους, ακόμη και μικρού βαθμού, μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης.
3.Σωματική δραστηριότητα: Η τακτική άσκηση λειτουργεί προστατευτικά ως προς την πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης. Σε γενικές γραμμές, 30-60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της αρτηριακής πίεσης, με το όφελος να είναι ακόμη μεγαλύτερο για άτομα που έχουν καθιστικό τρόπο ζωής.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr