Πιθανότατα όλο και κάτι θα έχετε ακούσει για τα trans λιπαρά οξέα και τις αρνητικές συνέπειες που έχει η αυξημένη κατανάλωσή τους.
Πράγματι, τα τελευταία χρόνια, το ερευνητικό ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη κατηγορία λιπαρών οξέων είναι ιδιαίτερα αυξημένο, καθώς όλο και περισσότερες μελέτες αποκαλύπτουν την επιβλαβή τους δράση, ενώ οι επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν ως τα πλέον «κακά» λιπαρά, ξεπερνώντας ακόμη και τα κορεσμένα, που μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν έναν από τους κυριότερους διατροφικούς «εχθρούς» του καρδιαγγειακού συστήματος.
Ειδικότερα, η διεθνής βιβλιογραφία έχει δείξει πως τα trans λιπαρά οξέα συνδέονται στενά με την αθηροσκλήρωση και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, προκαλώντας δυσμενείς μεταβολές στα επίπεδα λιπιδίων του αίματος, όπως αύξηση της «κακής» και μείωση της «καλής» χοληστερόλης. Παράλληλα, έχει φανεί ότι μπορεί να σχετίζονται και με τη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες, την ινσουλινοαντίσταση, το σακχαρώδη διαβήτη και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, η ημερήσια πρόσληψη trans λιπαρών οξέων θα πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να αποφεύγεται η να περιορίζεται η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά, όπως οι σκληρές μαργαρίνες, τα έτοιμα κέικ, κρουασάν, μπισκότα και αρτοσκευάσματα, οι κατεψυγμένες ζύμες, πίτσες και σφολιάτες, τα αλμυρά σνακ όπως κράκερ, πατατάκια και γαριδάκια καθώς και το γρήγορο-πρόχειρο φαγητό.
Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr