Μια ιδιαίτερη κατηγορία λιπαρών οξέων αποτελούν τα trans. Στην πραγματικότητα δεν αποτελούν εντελώς ξεχωριστή κατηγορία, αλλά πολυακόρεστα λιπαρά τα οποία λόγω θερμικής κυρίως επεξεργασίας έχουν αλλοιωθεί.
Τα trans λιπαρά οξέα αποτελούν τα κατεξοχήν επιβλαβή λιπαρά.
Ενοχοποιούνται σήμερα για προβλήματα που αφορούν την καρδιά και τα αγγεία, με κυριότερο αυτό της αρτηριοσκλήρυνσης.
ΠΗΓΕΣ:
Τρόφιμα τα οποία περιέχουν trans λιπαρά είναι όλα εκείνα τα οποία μαγειρεύονται – τηγανίζονται, ψήνονται – με σπορέλαια, όπως πατατάκια, γαριδάκια, τηγανητές πατάτες, μπισκότα, τηγανισμένα λαχανικά, π.χ. Onion rings, αρτοσκευάσματα τύπου κρουασάν, έτοιμες ζύμες κ.λ.π.
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ:
Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι θα πρέπει να περιορίσουμε στο ελάχιστο την κατανάλωση trans λιπαρών οξέων στη διατροφή μας, με στόχο την πρόληψη δημιουργίας δυσάρεστων για τον οργανισμό μας καταστάσεων.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr