Το σελήνιο είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ιχνοστοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό. Αποτελεί συστατικό συγκεκριμένων συστημάτων στον ανθρώπινο οργανισμό, με ζωτικές λειτουργίες.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: i) υπεροξειδάσες (peroxidises), οι οποίες έχουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προστατεύουν τις μεμβράνες των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, ii) αποϊωδιονάσες (deiodinases), οι οποίες συμμετέχουν στην παραγωγή δραστικής μορφής της θυρεοειδικής ορμόνης (active thyroid hormone) και iii) πρωτεΐνες που συμμετέχουν στη δημιουργία και επιδιόρθωση του DNA.
Παρά όμως την τόσο μεγάλη σημασία του, στοιχεία μελετών δείχνουν ότι στην Ευρώπη σήμερα παρατηρείται μειωμένη πρόσληψη σεληνίου. Το γεγονός αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαφόρων μορφών καρκίνου κ.α.
Κατά συνέπεια είναι σημαντικό να αυξήσουμε της πηγές σεληνίου στη διατροφή μας. Βρίσκεται κατά κύριο λόγο στο έδαφος και κατά συνέπεια μπορούμε να το προσλάβουμε μέσα από τις τροφές που βρίσκονται στο έδαφος, δηλαδή τα λαχανικά, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και έτσι περνάει στην τροφική αλυσίδα. Πολύ καλές πηγές αποτελούν τα ψάρια και τα θαλασσινά, το κρέας, το συκώτι, ξηροί καρποί όπως τα καρύδια, ενώ μια ιδιαίτερα πλούσια πηγή σεληνίου αποτελούν τα Brazilian nuts.
Σύμφωνα με το EUFIC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διατροφικής Ενημέρωσης),τα δημητριακά, τα λαχανικά και άλλα φυτά περιέχουν σελήνιο, αλλά η ποσότητα που περιέχουν ποικίλλει ανάλογα με το έδαφος στο οποίο μεγαλώνουν.
Το ευρωπαϊκό έδαφος είναι σχετικά φτωχό σε σελήνιο σε σχέση με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Αμερική, ο Καναδάς και η Κίνα. Αν και τα επίπεδα πρόσληψης σεληνίου στην Ευρώπη έχουν μειωθεί, είναι ακόμα επαρκή για να προλάβουν εμφανή σημάδια ελλείψεων.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr