Καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για τον έλεγχο της LDL, της λεγόμενης και «κακής» χοληστερόλης ή χοληστερίνης, όπως
τη λέμε στην καθομιλουμένη, ξεκίνησε η Ελληνική Εταιρία Αθηροσκλήρωσης. Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της χώρας μας έχουν αυξημένες τιμές και αρκετοί από αυτούς ούτε, καν, το γνωρίζουν ότι… φλερτάρουν με το έμφραγμα και το εγκεφαλικό!
Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, η χοληστερόλη του αίματος χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες. Στην «κακή» LDL χοληστερόλη και στην «καλή» HDL χοληστερόλη. Η LDL και η HDL μαζί αποτελούν την «Ολική Χοληστερόλη». Η υψηλότερη τιμή αναφοράς για την ολική χοληστερόλη σε υγιείς ενήλικες δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 160 mg/dL. Η υψηλότερη, δε, τιμή αναφοράς για την LDL χοληστερόλη σε υγιείς ενήλικες δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 115 mg/dL.
Η χοληστερόλη αποτελεί απαραίτητο συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών, χρησιμεύει για τη σύνθεση ορμονών απαραίτητων για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, καθώς και για την απορρόφηση λιποδιαλυτών ουσιών στο έντερο. Όσο πολύτιμη όμως είναι η LDL χοληστερόλη όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, τόσο επιζήμια γίνεται όταν αυξηθεί, καθώς τότε κινδυνεύουν οι αρτηρίες, γιατί… βουλώνουν.
Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι ότι μεγάλο ποσοστό ασθενών, οι οποίοι βρίσκονται σε θεραπεία, παραμένουν αρρύθμιστοι και αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο, χωρίς να το γνωρίζει. Συγκεκριμένα τα στοιχεία δείχνουν ότι το 85% των Ελλήνων ασθενών παραμένει εκτός στόχων ρύθμισης και ο ρόλος του γιατρού στη συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπεία είναι σημαντική. Οι προληπτικές εξετάσεις και μια καθημερινότητα με υγιεινές συνήθειες, όπως η κίνηση, η σωστή διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος, ο έλεγχος του σωματικού βάρους και άλλες συμβάλλουν θετικά.
Ειδικότερα για τη διατροφή, οι ειδικοί εξήγησαν ότι οι τροφές που συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών των λιπιδίων στο αίμα είναι αυτές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες «κακού» λίπους, δηλαδή κορεσμένου (βούτυρο, μαγιονέζα, ζωικό λίπος, ζωμός κρέατος και εκχυλίσματα, κρέμες, λίπος ή γάλα καρύδας, παστά, παγωτά, αλλαντικά, πλήρες γάλα, ολόπαχα γιαούρτια και τυριά, τυριά σε κρέμα, γλυκά, σοκολάτα, κακάο, κρουασάν και αρτοσκευάσματα με αυγά και βούτυρο και τηγανητά τρόφιμα).
Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr