Όταν σκεφτόμαστε τα αβγά, τα καφέ χρώματος συχνά προκαλούν την εντύπωση ότι είναι αγνά και αγροτικά, ενώ τα άσπρα φαίνονται πιο βιομηχανικά. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι η διαφορά ανάμεσα στα καφέ και άσπρα αβγά περιορίζεται κατά κύριο λόγο στα φτερά της κότας που τα γεννάει.
Τα καφέ αβγά παράγονται από κότες με κόκκινα ή καφέ φτερά, ενώ τα άσπρα αβγά από κότες με άσπρα φτερά. Όχι μόνο το χρώμα των φτερών αλλά και το χρώμα των λοβών των αυτιών των κοτών μπορεί να επηρεάσει το χρώμα του αβγού.
Είναι ενδιαφέρον ότι δεν υπάρχει καμία διατροφική διαφορά ανάμεσα στα δύο. Κι οι δύο τύποι αβγών προσφέρουν την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης, λιπαρών και βιταμινών. Η γεύση και η υφή επίσης παραμένουν οι ίδιες, αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το διατροφή της κότας μπορεί να επηρεάσει τη γεύση.
Τέλος, τα καφέ αβγά είναι συχνά πιο ακριβά γιατί οι κότες που τα παράγουν είναι συνήθως μεγαλύτερες και χρειάζονται περισσότερο φαγητό. Συνολικά, η επιλογή μεταξύ καφέ και άσπρων αβγών είναι θέμα προσωπικής προτίμησης και φαινοτυπικής διαφοράς, χωρίς όμως πρακτική επίπτωση στη διατροφή.