Η φυσική δραστηριότητα, η αθλητική απόδοση – επίδοση, καθώς και η ανάνηψη μετά από την άσκηση βελτιώνονται με τη βέλτιστη δυνατή διατροφική υποστήριξη.
Επιπλέον η κατάλληλη επιλογή τροφίμων και υγρών και η χρονική στιγμή της κατανάλωσής τους εξασφαλίζουν στο βαθμό που τους αναλογεί υψηλά επίπεδα υγείας, αντοχής και απόδοσης.
H σωστή διατροφή παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των αναγκών ενός αθλητή κατά τη διάρκεια της προπόνησης και του αγώνα σε επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό επίπεδο, σε οποιοδήποτε άθλημα.
Οι κατάλληλες διατροφικές επιλογές, στη σωστή ποσότητα πρόσληψης, εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ενεργειακή επάρκεια τόσο στη φάση της άσκησης όσο και κατά τη διάρκεια της ανάνηψης.
Η κατανάλωση γεύματος πριν από την άσκηση συγκρινόμενη με την άσκηση σε κατάσταση νηστείας, φαίνεται να έχει πολλά οφέλη στην αθλητική απόδοση. To προ αγωνιστικό γεύμα θα πρέπει να προετοιμάζει τον αθλητή για την προπόνηση ή το αγώνισμα γεμίζοντας τις αποθήκες ενέργειας και υγρών, ώστε να εξασφαλιστούν η μέγιστη δυνατή αθλητική απόδοση και η καθυστέρηση της κόπωσης.
Το μέγεθος και η ακριβής χρονική στιγμή λήψης αυτού του γεύματος είναι σχετικές έννοιες. Ο αθλητής δε θα πρέπει να νιώθει ούτε κορεσμό, αλλά ούτε και αίσθημα πείνας, μετά την κατανάλωση του. Όσο πλησιάζουμε χρονικά στον αγώνα, είναι προτιμότερο ο αθλητής να καταναλώνει μικρότερα snacks. Όσο περισσότερη χρονική απόσταση υπάρχει από τον αγώνα, τόσο τα γεύματα πρέπει να είναι πλουσιότερα σε θερμιδικό όγκο.
Βασικά χαρακτηριστικά προ αγωνιστικού γεύματος
3-4 ώρες πριν από την άσκηση
5-7 ml νερού ή υγρών ανά kg σωματικού βάρους του αθλητή. Η διασφάλιση των φυσιολογικών επιπέδων υδάτωσης του αθλητή πριν από την άσκηση έχει διπλό ρόλο. Καταρχήν θερμορυθμιστικό μέσω της εξάτμισης του ιδρώτα, ώστε να αποφεύγονται οι όποιες θερμικές διαταραχές και να καθυστερείται η κόπωση που επιφέρει η απότομη και ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας σώματος. Κατά δεύτερον, μεταβολικό ρόλο, αφού εξασφαλίζει εκτός από το σταθερό ρυθμό εφίδρωσης και σταθερό ρυθμό αιμάτωσης των μυών, άρα και μεταφοράς οξυγόνου για την παραγωγή ενέργειας κατά τη διάρκεια της άσκησης
200 – 300 gr υδατανθράκων, ώστε να εξασφαλίζεται η πληρότητα των αποθηκών μυικού και ηπατικού γλυκογόνου, καθώς και των επιπέδων γλυκόζης πλάσματος.
Μάλιστα για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας το προ αγωνιστικό γεύμα πρέπει να στηρίζεται ως επί το πλείστον σε σύνθετους υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (LGI), διότι λόγω της αργής απορρόφησής τους συμβάλλουν στη διατήρηση της σταθερότητας των επιπέδων της γλυκόζης και στη μειωμένη κινητοποίηση του μυικού γλυκογόνου
Χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και φυτικές ίνες, ώστε να αποφεύγονται οι γαστρεντερικές διαταραχές και να διευκολύνεται ο ρυθμός γαστρικής κένωσης
Μέτρια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη
Τροφές που περιλαμβάνουν 50 g υδατανθράκων (CHO)
2 μεγάλες μπανάνες
800 ml ισοτονικού αθλητικού ποτού
500 ml φυσικού χυμού φρούτων
3 (25g) μπάρες δημητριακών
15 αποξηραμένα βερίκοκα
3 φέτες ψωμί
60 g δημητριακά πρωινού
1 μεγάλη (250 g) πατάτα
Συγκεκριμένες τροφές σε ποσότητες που περιέχουν 20 g πρωτεΐνης
Τροφές Μερίδες
Μοσχάρι, χοιρινό, αρνί 2 μέτριες φέτες (75 g)
Κοτόπουλο Μικρό στήθος (75 g)
Ψάρι Μέτριο φιλέτο (100 g)
Τόνος σε άλμη 100 g
Ημίπαχο γάλα 600 ml
Άπαχο τυρί 60 g (2 σπιρτόκουτα)
Γιαούρτι με λίγα λιπαρά και κομμάτια φρούτου 400 g
Αυγά 3 μέτρια
Φασόλια 400 g
φιστίκια 2 χούφτες (100 g)
Απαραίτητα Αμινοξέα (Essential Amino Acids)
ισολευκίνη, λευκίνη, λυσίνη, μεθειονίνη, φαινυναλανίνη, θρεονίνη, τρυπτοφάνη, βαλίνη, ιστιδίνη
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr