Το καρπούζι αποτελεί αναμφίβολα μια νότα δροσιάς και ευχαρίστησης για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πέρα όμως από τις δροσιστικές και ξεδιψαστικές του ιδιότητες φαίνεται ότι ο χυμός του σχετίζεται και με ήπιες αναλγυτικές ιδιότητες ! Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry, ο χυμός του καρπουζιού μπορεί να ανακουφίσει από τους πόνους των μυών μετά την άσκηση.
Σύμφωνα με τους ερευνητές το γεγονός αυτό αποδίδεται στην ουσία L- κιτρουλίνη, που βρίσκεται κυρίως στο λευκό τμήμα του καρπουζιού, ανάμεσα στη φλούδα και την κόκκινη σάρκα. Για το λόγο αυτό, δόθηκε σε εθελοντές αθλητές να πιουν ένα φυσικό χυμό από καρπούζι, έναν αντίστοιχο εμπλουτισμένο με L – κιτρουλίνη και ένα ποτό placebo, μια ώρα πριν την άσκησή τους.
Οι αθλητές ανέφεραν λιγότερους μυϊκούς πόνους μετά την άσκηση, όταν είχαν καταναλώσει τους δύο πρώτους χυμούς. Αυτό που έχει επίσης ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι σε φυσικό χυμό η L κιτρουλίνη φάνηκε να είναι πιο βιοδιαθέσιμη – αξιοποιήσιμη.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr