Νέα μελέτη δείχνει πως η αυξημένη κατανάλωση γιαουρτιού σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, τονίζοντας τη σημασία της κατανάλωσης γιαουρτιού στο πλαίσιο ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου.
Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από τρεις επιστημονικές μελέτες που «παρακολούθησαν» τις διατροφικές συνήθειες συνολικά περίπου 200.000 επαγγελματιών υγείας στις ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και το ιατρικό τους ιστορικό και στη συνέχεια συμμετείχαν σε διαδικασία επαναξιολόγησης κάθε δύο έτη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η συνολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων δε βρέθηκε να σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές εξέτασαν κάθε κατηγορία γαλακτοκομικών προϊόντων ξεχωριστά, κι αφού έλαβαν υπόψιν άλλους πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες όπως το σωματικό βάρος και ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες, η υψηλότερη κατανάλωση γιαουρτιού βρέθηκε να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ.
Στη συνέχεια οι ερευνητές πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση συμπεριλαμβάνοντας τα αποτελέσματα της δικής τους μελέτης και άλλων δημοσιευμένων επιστημονικών μελετών, από την οποία προέκυψε ότι η κατανάλωση ποσότητας γιαουρτιού που αντιστοιχεί σε 28 γραμμάρια ανά ημέρα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 18%.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ορισμένα λιπαρά οξέα που περιέχονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενδεχομένως να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον, έχει φανεί ότι τα προβιοτικά που περιέχονται στο γιαούρτι σχετίζονται με βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού σε διαβητικούς ασθενείς, ενώ η παρούσα μελέτη δείχνει ότι το γιαούρτι πιθανόν να ασκεί προστατευτική δράση κι ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, αν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα παρατηρούμενα αποτελέσματα.
Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr