Τα βρεφικά γάλατα με βάση τη σόγια συστήνονται από πολλούς στα βρέφη τα οποία παρουσιάζουν αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, αν και δεν αποτελούν συνήθως τη λύση εκλογής των παιδο-γαστρεντερολόγων και των παιδο-αλλεργιολόγων.
Τα γάλατα με βάση τη σόγια φαίνεται να είναι το ίδιο αντιγονικά με τα γάλατα που έχουν ως βάση το αγελαδινό γάλα, ενώ κάποιες μελέτες δείχνουν μια δυσανεξία στην πρωτεΐνη της σόγιας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει αναφυλαξία, χρόνια εντεροπάθεια, έκζεμα, άσθμα και κολίτιδα.
Ουσιαστικά, το εύρος των ανωμαλιών είναι σε μεγάλο ποσοστό ανάλογο με αυτό της αλλεργίας στο γάλα αγελάδας.
Οι παραπάνω λόγοι καθιστούν το γάλα με βάση τη σόγια μια μη ικανοποιητική πρώτης γραμμής επιλογή για τη σίτιση βρεφών με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, με τους περισσότερους ειδικούς να συστήνουν γάλατα υδρολυμένης πρωτεΐνης.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr