Ερευνητές που ασχολούνται με την επίδραση των γονιδίων και του περιβάλλοντος στον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών όπως η παχυσαρκία, πιθανόν να πρέπει να λάβουν υπόψιν ένα νέο παράγοντα, που δεν είναι άλλος από το έτος γέννησης.
Νέα μελέτη δείχνει πως η επίδραση ενός γονιδίου που έχει συσχετισθεί με τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα με το έτος γέννησης των ατόμων. Ειδικότερα, βρέθηκε πως η σχέση του εν λόγω γονιδίου με την παχυσαρκία ήταν σημαντικά υψηλότερη όσο αυξανόταν το έτος γέννησης του ατόμου.
Για τους σκοπούς της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε στη Μασαχουσέτη, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από το 1971 έως και το 2008 από άτομα ηλικίας 27 έως 63 ετών. Οι ερευνητές, θέλησαν να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος των εθελοντών, ο οποίος μετρήθηκε 8 φορές συνολικά κατά το διάστημα διεξαγωγής της μελέτης, του γονιδίου FTO και του έτους γέννησης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης το γονίδιο FTO, το οποίο έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία και από άλλες μελέτες, βρέθηκε να σχετίζεται με το δείκτη μάζας σώματος μόνο σε άτομα που είχαν γεννηθεί πιο πρόσφατα. Πιο συγκεκριμένα, ενώ δε βρέθηκε συσχέτιση σε άτομα που είχαν γεννηθεί πριν το 1942, μεταξύ των ατόμων που γεννήθηκαν μετά το 1942 η συσχέτιση φάνηκε να είναι 2 φορές πιο ισχυρή, συγκριτικά με προγενέστερες μελέτες.
Από την παρούσα μελέτη δεν ήταν δυνατό να ταυτοποιηθούν πιθανοί περιβαλλοντικοί παράγοντες που ενδεχομένως να ευθύνονται για τη σχέση του γονιδίου FTO με την παχυσαρκία. Ωστόσο, οι ερευνητές αναφέρουν πως είναι πιθανό να παίζουν ρόλο παράγοντες που εμφανίστηκαν μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο, όπως η αυξανόμενη ενασχόληση με την τεχνολογία έναντι της σωματικής δραστηριότητας και η αυξημένη διαθεσιμότητα τροφίμων με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα.
Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr