Πολλές φορές έχουμε ακούσει για την αρνητική επίδραση της κατανάλωσης άλατος στην υγεία του ανθρωπίνου σώματος, με την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων και υπέρτασης να αποτελούν τις πιο σαφώς τεκμηριωμένες επιπλοκές.
Αξιοσημείωτα είναι τα ευρήματα τριών πρόσφατων μελετών που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature και υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση άλατος μπορεί να αποτελέσει ένα από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων.
Συγκεκριμένα, σε πειράματα που διεξήχθησαν in vitro, δηλαδή σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο σε συνθήκες που προσομοιάσουν με τον ανθρώπινο οργανισμό, φάνηκε ότι το αλάτι μπορεί να επιδρά στην έκφραση γονιδίων που πυροδοτούν μηχανισμούς που λαμβάνουν μέρος στην ανοσία οδηγώντας πιθανά στην εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι το αλάτι δεν είναι ο μόνος «ένοχος» για την επαγωγή των μηχανισμών αυτοανοσίας, αλλά υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι ο ρόλος του είναι προσθετικός.
Σίγουρα το αλάτι δεν ευθύνεται αποκλειστικά για την εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων. Παρόλα αυτά, η σύσταση για μια χαμηλή σε αλάτι δίαιτα απευθύνεται όχι μόνο στους υπερτασικούς αλλά και στο ευρύ κοινό στα πλαίσιο μιας ισορροπημένης και υγιούς διατροφής.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr