Το τυρί αποτελεί εκτός των άλλων μια από τις καλύτερες και πιο απορροφήσιμες πηγές ασβεστίου στη φύση.
Το ασβέστιο αποτελεί βασικό δομικό συστατικό των οστών μας και ένας μέσος ενήλικας θα πρέπει να προσλαμβάνει τουλάχιστον 900 – 1000 mg ασβεστίου την ημέρα, ενώ σε άτομα όπως γυναίκες σε εμμηνόπαυση ή με ιστορικό οστεοπενίας ή οστεοπόρωσης κα., το ποσό αυτό μπορεί να φτάνει και τα 1300 – 1500 mg την ημέρα.
Εκατό γραμμάρια τυριού μπορούν ανάλογα με το είδος να μας δώσουν :
– 100 γραμμάρια φέτας μας δίνουν 493 mg ασβεστίου
– 100 γραμμάρια μοτσαρέλα μας δίνουν 507 mg ασβεστίου
– 100 γραμμάρια τυρί τύπου cottage μας δίνουν 83 mg ασβεστίου
– 100 γραμμάρια σκληρής παρμεζάνας μας δίνουν 1184 mg ασβεστίου
– 100 γραμμάρια gooda μας δίνουν 700 mg ασβεστίου
– 100 γραμμάρια γραβιέρας μας δίνουν 801 mg ασβεστίου
– 100 γραμμάρια κασέρι μας δίνουν 801 mg ασβεστίου
– 100 γραμμάρια edam μας δίνουν 731 mg ασβεστίου
(30 γραμμάρια αντιστοιχούν σε μερίδα ίση με ένα σπιρτόκουτο)
Βλέπετε λοιπόν ότι όταν μιλάμε για τα οστά μας και για την πρόσληψη ασβεστίου τα κίτρινα τυριά έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα λευκά. Όσο μάλιστα πιο σκληρό είναι ένα τυρί, τόσο πιο πυκνό και πιο πλούσιο σε ασβέστιο.
Επιστημονική ομάδα neadiatrofis.gr