Το αγγούρι είναι ένα λαχανικό που καταναλώνεται συχνά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προσφέρει ενυδάτωση και αίσθηση δροσιάς και ενισχύει τη θρεπτική αξία του γεύματος.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό έχει ιδιαίτερα χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, γεγονός που το καθιστά ιδανικό υλικό για να εμπλουτίσουμε σαλάτες, σάντουιτς και άλλα σνακ, χωρίς να αυξήσουμε την ενεργειακή τους πυκνότητα.
Αναφορικά με τη διατροφική του αξία, το αγγούρι περιέχει φυτικές ίνες και σημαντική ποσότητα βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη διαδικασία πήξης του αίματος και ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των οστών, αν και θα πρέπει να σημειωθεί πως η μεγαλύτερη ποσότητά της βρίσκεται στη φλούδα.
Από την άλλη, το αγγούρι προσφέρει κάλιο, καθώς και μικρές ποσότητες βιταμινών A και C και μεταλλικών στοιχείων όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο και ο φώσφορος. Τέλος, παρέχει πολύτιμα φυτοχημικά συστατικά, όπως για παράδειγμα οι λιγνάνες, που έχει φανεί ότι διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr