Κατά την περίοδο του θηλασμού, το μητρικό γάλα είναι η τροφή που «καλείται» να καλύψει πλήρως ή μερικώς τις διατροφικές ανάγκες του βρέφους.
Συνεπώς, είναι σημαντικό η μητέρα να ακολουθεί ένα ισορροπημένο πρότυπο διατροφής, το οποίο θα της παρέχει την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος.
Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που θα πρέπει να αποκλείονται πλήρως από τη διατροφή μιας θηλάζουσας, ενώ αντίθετα συστήνεται η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων από όλες τις ομάδες, καθώς έτσι, αφενός εξασφαλίζεται η απαραίτητη επάρκεια θρεπτικών συστατικών, και αφετέρου το βρέφος μέσω του μητρικού γάλακτός ανακαλύπτει και εξοικειώνεται με ποικιλία γεύσεων και αρωμάτων, γεγονός που συμβάλλει στη μετέπειτα υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.
Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να δίνεται προσοχή στην κατανάλωση ορισμένων τροφίμων και συστατικών, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του βρέφους.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του θηλασμού συστήνεται ο περιορισμός των παρακάτω τροφίμων και συστατικών:
Ψάρια: Γενικά, προτείνεται η κατανάλωση 2-3 μερίδων ανά εβδομάδα, με έμφαση στα λιπαρά ψάρια που αποτελούν πηγές ω-3 λιπαρών οξέων. Ωστόσο, ορισμένα ψάρια είναι πιθανό να περιέχουν υψηλά ποσά βαρέων μετάλλων, όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος, που μπορεί –περνώντας στο μητρικό γάλα-, να δημιουργήσουν βλάβες στο νευρικό σύστημα του βρέφους. Ο κίνδυνος μόλυνσης των ψαριών από ρυπογόνες ουσίες, όπως είναι τα βαρέα μέταλλα είναι υψηλότερος στα μεγάλα ψάρια και σε εκείνα που ζουν περισσότερο, καθώς οι ουσίες αυτές έχουν την τάση να συσσωρεύονται στο σώμα των ψαριών. Επομένως, μπορείτε να επιλέγετε μικρότερα ψάρια, όπως η σαρδέλα και ο γαύρος έναντι του σολομού και του ξιφία, ώστε να εξασφαλίζετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Καφεΐνη: Ένα ποσοστό της καφεΐνης που καταναλώνει η μητέρα «μεταφέρεται» στο βρέφος μέσω του μητρικού γάλακτός και μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα όπως υπερένταση και αϋπνία. Συνεπώς, η πρόσληψη καφεΐνης μέσω της κατανάλωσης καφέ, τσαγιού και καφεϊνούχων αναψυκτικών και ροφημάτων θα πρέπει να περιορίζεται κατά την περίοδο του θηλασμού.
Αλκοόλ: Καλό θα ήταν να αποφεύγεται κατά το θηλασμό. Γενικά, η περιστασιακή κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ δε φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την υγεία του βρέφους, αν και μπορεί να μειώσει την ποσότητα του γάλακτος που θα καταναλώσει.
Εάν επιλέξετε να καταναλώσετε αλκοόλ, κάντε το περιστασιακά και περιοριστείτε στο ένα ποτό. Επιπλέον, φροντίστε να το καταναλώσετε μετά το θηλασμό και αποφύγετε να θηλάσετε για τις επόμενες δύο ώρες.
Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr