Η κατανάλωση καφέ αποτελεί για τους περισσότερους από εμάς μια καθημερινή συνήθεια, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταναλώνουν περισσότερους από έναν καφέδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Κατά πόσο όμως μπορεί η αγαπημένη αυτή συνήθεια να αποτελέσει εμπόδιο για την απώλεια βάρους και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να ενταχθεί σε μια δίαιτα;
Η απάντηση, ουσιαστικά κρύβεται στο είδος του καφέ που επιλέγει κανείς να καταναλώσει, και πιο συγκεκριμένα στα συστατικά που προστίθενται σε αυτόν, καθώς ο καφές από μόνος του περιέχει σχεδόν μηδενικές θερμίδες. Έτσι, επιλέγοντας ένα φλιτζάνι σκέτου καφέ –στιγμιαίου ή ελληνικού-, δεν επιβαρύνεται η συνολική ενεργειακή πρόσληψη. Αντίθετα, το … κοντέρ αρχίζει να μετράει από την προσθήκη ζάχαρης, γάλακτος, κρέμας, σαντιγί, σιροπιού ή άλλων συστατικών που μπορεί να περιέχει ένα πιο μοντέρνο και «περίτεχνο» ρόφημα καφέ.
Επομένως, αντιλαμβάνεται κανείς πως ένα ρόφημα καφέ με 1-2 κουταλάκια ζάχαρη και λίγο γάλα, δεν αποτελεί πρόβλημα για την προσπάθεια απώλειας βάρους και μπορεί εύκολα να ενταχθεί σε μια δίαιτα. Από την άλλη, η επιλογή για παράδειγμα ενός καφέ τύπου καπουτσίνο ή φρέντο, λάτε ή φρεντοτσίνο, το οποίο παρασκευάζεται με πλήρες γάλα, μπορεί να αποδώσει μέχρι και 200-300 θερμίδες και αν μάλιστα καταναλώνεται δύο φορές την ημέρα, τότε μπορεί να «ξεφύγουμε» αρκετά.
Συνεπώς, δώστε έμφαση σε πιο «παραδοσιακές» επιλογές καφέ, όπως ένα φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ ή ελληνικού, περιορίζοντας την προσθήκη ζάχαρης και γάλακτος. Ακόμη, εάν υπάρχει η δυνατότητα, επιλέξτε να προσθέσετε γάλα χαμηλών λιπαρών, ενώ σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να αποφεύγετε ροφήματα καφέ που περιέχουν πολύ γάλα, κρέμα, σαντιγί, σιρόπι ή άλλα συστατικά που μπορεί να ενισχύσουν σημαντικά το θερμιδικό τους περιεχόμενο.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr