Οι γευστικές προτιμήσεις αποτελούν σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια επιλογής των τροφίμων που καταναλώνουμε καθημερινά.
Ωστόσο, δεδομένης της στενής σχέσης που συνδέει τις διατροφικές συνήθειες με την υγεία, είναι σημαντικό να προσπαθεί κανείς να πραγματοποιεί «καλές» επιλογές, όσον αφορά στη θρεπτική αξία των προϊόντων.
Στην προσπάθεια αυτή, οι ετικέτες τροφίμων μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο, παρέχοντας πληροφορίες για τη σύσταση των προϊόντων και την περιεκτικότητά τους σε ενέργεια, μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά. Έτσι, διαβάζοντας τις ετικέτες τροφίμων μπορείτε να αξιολογήσετε κατά πόσο ένα τρόφιμο διαθέτει υψηλή η χαμηλή περιεκτικότητα σε συστατικά που γνωρίζουμε ότι συνδέονται με την υγεία και τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως για παράδειγμα τα κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα, τα απλά σάκχαρα και το νάτριο/αλάτι.
Ειδικότερα, θα πρέπει να θυμάστε ότι τα συστατικά των τροφίμων αναγράφονται στην ετικέτα με φθίνουσα σειρά, ξεκινώντας από αυτό που έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση. Με άλλα λόγια, εάν δείτε τη ζάχαρη ή κάποια λιπαρή ύλη να αναγράφονται στις πρώτες θέσεις της λίστας των συστατικών, ίσως θα πρέπει να το …ξανασκεφτείτε.
Από την άλλη, ιδιαίτερα βοηθητικός μπορεί να είναι και ο πίνακας όπου αναγράφεται το ποσοστό της ενδεικτικής ημερήσιας πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών, σακχάρων και αλατιού, που καλύπτει η προτεινόμενη μερίδα του τροφίμου. Πιο συγκεκριμένα, καλό θα ήταν να προτιμάτε προϊόντα όπου τα εν λόγω ποσοστά είναι χαμηλότερα του 5% και να αποφεύγετε όσα υπερβαίνουν το 20%.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr