Τα παιδιά περνούν αρκετές ώρες στο σχολείο, γι’ αυτό και θα πρέπει να καταναλώνουν ένα υγιεινό και ισορροπημένο δεκατιανό, το οποίο θα τους παρέχει την απαραίτητη ενέργεια και τα
θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της ημέρας.
Σίγουρα, ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας καταναλώνει ένα θρεπτικό και υγιεινό κολατσιό, είναι να το προετοιμάζετε εσείς από το σπίτι. Ωστόσο, μερικές φορές, η έλλειψη χρόνου δεν αφήνει περιθώρια για κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα τα παιδιά να προμηθεύονται το γεύμα τους από το κυλικείο του σχολείου. Έτσι, θα πρέπει να γνωρίζετε τι προβλέπει η νομοθεσία σχετικά με το είδος των τροφίμων και ροφημάτων που επιτρέπεται να διατίθενται στα σχολικά κυλικεία, ώστε να είστε σε θέση να συμβουλέψετε το παιδί σας για το τι μπορεί να επιλέξει, καθώς και να ελέγξετε κατά πόσο υπάρχει πρόσβαση σε προϊόντα που θεωρούνται «ανθυγιεινά» και η διάθεσή τους στο περιβάλλον του σχολείου δεν προβλέπεται από το νόμο.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, της διαμόρφωσης ενός υγιεινού διατροφικού περιβάλλοντος στο σχολείο και με στόχο τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των μαθητών, έχει εκδοθεί σχετική υγειονομική διάταξη από το Υπουργείο Υγείας (ΦΕΚ 2135/29.08.2013 τεύχος Β’, Υγ. Διάταξη Υ1γ/ Γ.Π/οικ 81025/27.08.2013), στην οποία αναγράφεται αναλυτικά το σύνολο των επιτρεπόμενων προς πώληση προϊόντων στα σχολικά κυλικεία.
Ενδεικτικά να αναφερθεί πως δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών, συσκευασμένων χυμών με προσθήκη ζάχαρης, προϊόντων γιαουρτιού με πρόσθετα σάκχαρα καθώς και γλυκών ή αλμυρών σνακ που έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, όπως σοκοφρέτες, καραμέλες, μπισκότα, κρουασάν, πατατάκια, γαριδάκια κλπ.
Από την άλλη, επιτρέπεται η πώληση φρούτων, λαχανικών και φρέσκων χυμών, καθώς και επιλεγμένων γλυκισμάτων, όπως χαλβά, παστελιού ή απλής σοκολάτας υγείας ή γάλακτος σε προκαθορισμένες ποσότητες. Ακόμη, όσον αφορά στα είδη αρτοπαρασκευασμάτων, δεν επιτρέπεται η διάθεση προϊόντων που περιέχουν οποιοδήποτε αλλαντικό, εκτός από βραστή γαλοπούλα, ή που έχουν παρασκευαστεί με χρήση λιπαρών υλών πέραν του ελαιολάδου (όπως για παράδειγμα ζύμη σφολιάτας).
Επομένως, ενημερωθείτε για το σύνολο των επιτρεπόμενων προϊόντων, διαβάζοντας την αναλυτική λίστα, ώστε να συμβάλλετε κι εσείς στην ορθή λειτουργία των σχολικών κυλικείων, η οποία θα προάγει την υγεία των μαθητών, προσφέροντας καθημερινά υγιεινές διατροφικές επιλογές.
Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr