Μήπως δεν ξέρετε τι να κάνετε όταν ένα παιδί δεν τρώει φρούτα;. Όταν δεν θέλει ούτε να δει λαχανικά κοντά στο πιάτο του;
Όταν και μόνο στη μυρωδιά ή την όψη του ψαριού αλλάζει δρόμο; Όταν του μιλάτε για φακές, αρακά και σπανακόρυζο και ρωτάει : Τι άλλο έχουμε;
Δεν αναρωτιέστε πολλές φορές τι θα κάνετε με τη διατροφή του; Μήπως του λείπουν βιταμίνες;
Πρέπει ή δεν πρέπει να το πιέσετε να φάει φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρι και πώς θα το πείσετε;
Στατιστικά οι βασικότερες ομάδες τροφίμων που δεν τα έχουν και πολύ καλά τα παιδιά είναι: Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και το ψάρι. Φυσικά, αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για τρόφιμα απαραίτητα που προμηθεύουν τα παιδιά με σημαντικά θρεπτικά συστατικά και άρα χρειάζεται να υπάρχουν.
Μην πιέζετε το παιδί να φάει κάτι με το ζόρι.
Μία δύο τρεις θα αντιδράσει, και τότε δεν πρόκειται να ξαναφάει αν το ζορίσετε και πολύ. Παρολαυτά, προσπαθήστε ακόμη και αν δεν τρώει να κυκλοφορούν αυτά τα τρόφιμα στο σπίτι. Να υπάρχει και να τρώτε πάντα σαλάτα στο τραπέζι, να τρώνε οι γονείς και τα αδέρφια φρούτα, να μαγειρεύεται ψάρι και όσπρια, ώστε το παιδί να βλέπει τους υπόλοιπους να τρώνε. Τα παιδιά λειτουργούν μιμητικά και κάποια στιγμή μπορεί να δοκιμάσουν.
Μην τους δίνετε εύκολες εναλλακτικές λύσεις.
Όταν έχετε μαγειρέψει ψάρι ή όσπρια και το παιδί δεν τρώει, μην του προτείνετε κάτι άλλο κάτι ξεχωριστό για να φάει εκείνο. Αυτό είναι το φαγητό μας και είναι και πολύ ωραίο και υγιεινό.
Μην επιβραβεύετε
Μην επιβραβεύετε τουλάχιστον συνέχεια, τις σωστές διατροφικές του επιλογές έστω και με το ζόρι, με ένα γλυκό ή κάτι άλλο αγαπημένο. Το παιδί πρέπει να είναι συνειδητοποιημένο, ότι αυτό που θα φάει το τρώει επειδή έχει ωραία γεύση ή είναι υγιεινό και του προσφέρει πολύτιμα συστατικά για να είναι δυνατό.
Τώρα πάμε να δούμε πιο συγκεκριμένα τρόφιμα.
Όταν δεν τρώει φρούτα
Προσπαθήστε να παίξετε λίγο με το πιάτο του, καθώς η ψυχολογία του πιάτου και η εικόνα του είναι πάρα πολύ σημαντικά.
Φτιάξτε πολύχρωμες φρουτοσαλάτες, καμουφλαρισμένες ενδεχομένως με λίγο μέλι και κανέλα, ακόμη και με μια σπιτική κρέμα ζαχαροπλαστικής που θα έχετε φτιάξει.
Φτιάξτε σπιτικά γλυκά με φρούτα (π.χ. μια τάρτα με φρούτα)
Φτιάξτε σπιτική κομπόστα (για παράδειγμα βάλτε τα μήλα λίγο στο φούρνο) και προσθέστε λίγη κανέλα και μέλι
Χρησιμοποιείστε γλυκό του κουταλιού, για παράδειγμα μέσα σε ένα γιαούρτι.
Και ίσως η καλύτερη επιλογή, φτιάξτε φρουτοχυμούς με διάφορα φρούτα. Προσοχή όχι μόνο στυμμένους, αλλά αναμείξτε ολόκληρα φρούτα μέσα στο μπλέντερ για να έχουν τις ίνες τους, μαζί με γάλα ή γιαούρτι και φτιάξτε το ποτό του … πρωταθλητή
Όταν δεν τρώει λαχανικά
Ξεφύγετε από τη στεγνή σαλάτα που απλά κολλάμε μαζί με το γεύμα του.
Χρησιμοποιήστε ελαφριές σως γιαουρτιού, βινεγκρέτ, λάδι και μουστάρδα για να καμουφλάρετε τα λαχανικά.
Βάλτε περισσότερο χρώμα στη σαλάτα και προσθέστε και λίγο τυρί τριμμένο ή ψιλοκομμένο.
Φτιάξτε σπιτικές πίτες λαχανικών που θα περιέχουν και τυρί ή μια σπιτική πίτσα όπου θα έχετε προσθέσει και λαχανικά.
Για τα πιο μικρά φτιάξτε σχήματα φατσούλες με τα λαχανικά
Τέλος προσπαθήστε να υπάρχει πάντα στο τραπέζι σαλάτα ή οποία να καταναλώνετε τουλάχιστον από τους υπόλοιπους και το παιδί σιγά σιγά θα ακολουθήσει
Όταν δεν τρώει ψάρι
Αναντικατάστατο καθώς δίνει στο παιδί απαραίτητα λιπαρά, για την καλή εγκεφαλική του ανάπτυξη και λειτουργία. Εξαντλείστε λοιπόν όλα τα περιθώρια για να τρώει τουλάχιστον 1 – 2 φορές την εβδομάδα ακόμη και κατεψυγμένο, καθώς διατηρεί τα καλά του λιπαρά και δεν υστερεί θρεπτικά σε σχέση με το φρέσκο.
Προσθέστε μια σως με γάλα και μουστάρδα ή με λίγη μαγιoνέζα για να το κάνετε πιο δελεαστικό.(είναι προτιμότερο να πάρει λίγα λιπαρά παραπάνω από το να μην τρώει ψάρι)
Βάζετε πιο φιλεταρισμένα ψάρια (που συνήθως δεν μοιάζουν τόσο με ψάρι)
Βάλτε θαλασσινά (π.χ. ένα ριζότο)
Αν τώρα δεν τρώει με τίποτα προσπαθείστε να έχετε καθημερινά στη διατροφή του πηγές ω3 λιπαρών όπως τα καρύδια, χωρίς βέβαια να σημαίνει αυτό ότι μπορείτε να υποκαταστήσετε 100 % το ψάρι.
Όταν δεν τρώει όσπρια
Αν το παιδί τρώει σαλάτες ρίχτε του λίγες φακές ή φασόλια μέσα στη σαλάτα και αν του αρέσει τονίστε του ότι είχε μέσα κάποιο όσπριο.
Αν τρώει το ρύζι κάντε του ένα φακόρυζο ή ρεβιθόρυζο, αρχικά με περισσότερο ρύζι και λιγότερο όσπρια και σιγά σιγά αλλάζετε την αναλογία. Στην αρχή μπορείτε να του το αναμείξετε και με λίγη φέτα, που είναι μια γεύση που αγαπούν συνήθως τα παιδιά.
Γενικότερα, θέλει αρκετή προσπάθεια από τους γονείς και υπομονή. Παιχνίδι και φαντασία με τις γεύσεις. Ανοίξτε βιβλία με συνταγές, ρωτείστε πιο έμπειρες μαγείρισσες. Το σημαντικότερο όμως δίνετε πάντα το καλό παράδειγμα στο παιδί και κάποιες φορές, όσο και αν είναι δύσκολο, πρέπει να είστε και λίγο απόλυτοι.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr