Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο φρούτο που αρκετοί διστάζουν να καταναλώσουν λόγω της
… ιδιόμορφης εμφάνισής του. Ωστόσο, πολλοί από εμάς σίγουρα θυμόμαστε τους παππούδες μας να μαζεύουν και να καθαρίζουν προσεκτικά τα φραγκόσυκα, καθώς πλησίαζε το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών…
Το φραγκόσυκο αποτελεί τον καρπό μιας «οικογένειας» κάκτων που ανήκουν στο είδος Opuntia και ευδοκιμούν κυρίως στη Λατινική Αμερική, τη Νότια Αφρική και τη Μεσόγειο, ενώ στην Ελλάδα το συναντάμε κυρίως σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Κρήτης και των Επτανήσων.
Όσον αφορά στη θρεπτική τους αξία, τα φραγκόσυκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αποδίδοντας περίπου 3,5 γραμμάρια, ανά 100 γρ. καθαρισμένου φρούτου. Επιπλέον, αν και η περιεκτικότητά τους σε μικροθρεπτικά συστατικά διαφοροποιείται σε ένα βαθμό, ανάλογα με το ακριβές είδος του φυτού και το έδαφος στο οποίο καλλιεργείται, είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ενώ παράλληλα παρέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, φωσφόρου και καλίου.
Τέλος, η διατροφική αξία του φραγκόσυκου συμπληρώνεται από την παρουσία βιταμίνης Κ και βιταμινών του συμπλέγματος Β, ενώ υψηλή είναι και η συγκέντρωση φυτοχημικών συστατικών που ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών, όπως τα καροτενοειδή, οι βεταλαΐνες και μέλη της ομάδας των πολυφαινολών.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr