Φαινόμενα όπως η παράνομη άσκηση επαγγέλματος του οδοντιάτρου, αλλά και η παραπλανητική διαφήμιση για οδοντιατρικές πράξεις, σε χώρους που δεν είναι οδοντιατρεία, γίνονται σχεδόν καθημερινά και πολλοί πολίτες πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης.
Παράλληλα δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν για λόγους οικονομίας να επισκέπτονται οδοντιατρεία γειτονικών χωρών, όπως Σκόπια, Αλβανία και Βουλγαρία.
Αυτά τόνισαν σε συνέντευξη τύπου τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής (ΟΣΑ), ενώ έκαναν ειδική αναφορά στη δημοφιλή λεύκανση. «Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται διαφημιστική δραστηριότητα για υπηρεσίες λεύκανσης εκτός οδοντιατρείων» επεσήμανε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής Θανάσης Υφαντής. «Η λεύκανση δεν είναι κοσμητική πράξη, όπως παραπλανητικά προβάλλεται, αλλά οδοντιατρική πράξη, που πρέπει να γίνεται από οδοντίατρο και σε χώρο που έχει την απαιτούμενη άδεια / βεβαίωση λειτουργίας οδοντιατρείου ή πολυοδοντιατρείου”.
Η λεύκανση αποτελεί θεραπευτική πράξη, δεδομένου ότι προϋποθέτει οδοντιατρική εκτίμηση και διάγνωση της κατάστασης των δοντιών – που μπορεί να γίνει μόνο από οδοντίατρο – λήψη αποτυπωμάτων, προκειμένου να κατασκευαστεί νάρθηκας, για την τοποθέτηση του λευκαντικού υλικού, που, επίσης, γίνεται μόνο από οδοντίατρο και χρήση προϊόντων λεύκανσης ή αποχρωματισμού των δοντιών. “Όλα αυτά πρέπει να γίνονται μόνο από οδοντιάτρους ή υπό την άμεση εποπτεία τους” εξήγησαν τα μέλη του Οδοντριατρικού Συλλόγου. Αξίζει να επισημανθεί ότι βλάβες στα δόντια, όπως ρωγμές, τερηδόνα, εκτεθειμένες επιφάνειες των ριζών, διαβρώσεις, έντονες αποτριβές αποτελούν πλήρεις αντενδείξεις για λεύκανση. Επίσης η καλή υγεία των περιοδοντικών ιστών είναι απαραίτητη.
Για τη θεραπεία γίνεται χρήση προϊόντων λεύκανσης ή αποχρωματισμού των δοντιών με συγκέντρωση υπεροξειδίου του υδρογόνου (περιεχόμενο ή εκλυόμενο) άνω του 0,1%(>0,1% < 6% Η2Ο2), ή αντίστοιχων με δραστικές ουσίες, όπως το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου, που πρέπει να πωλούνται μόνο σε οδοντιάτρους και να εφαρμόζονται υπό την επίβλεψή τους, αφού οι ουσίες που απελευθερώνονται, δρουν στους ζώντες ιστούς των δοντιών.
Εξάλλου η μη σωστή χρήση της λυχνίας ή ακατάλληλη λυχνία μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα βλεννογόνου, νεκρώσεις πολφού και εγκαύματα στην περιστοματική περιοχή. Επιπλέον, αν δεν τηρούνται μέτρα αποστείρωσης των εργαλείων και απολύμανσης του χώρου, υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, όπως το AIDS και oι ηπατίτιδες.
Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, που εορτάζεται στις 20 Μαρτίου, είναι: «Ολα ξεκινούν εδώ. Στόμα Υγιές. Σώμα Υγιές».
Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr