Ο βασικός μας μεταβολισμός ή κατά το πιο επιστημονικό ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR) είναι η ελάχιστη ενέργεια που απαιτείται για τη διατήρηση των ζωτικών λειτουργιών του οργανισμού μας σε κατάσταση ηρεμίας.
Ουσιαστικά, αντιστοιχεί στην ενέργεια που απαιτείται για τη διατήρηση της λειτουργίας της αναπνοής, της κυκλοφορίας του αίματος, της θερμοκρασίας του σώματος, της λειτουργίας του κεντρικού νευρικού συστήματος και της σύνθεσης οργανικών μορίων.
Επηρεάζεται από ένα πλήθος παραγόντων, οι οποίοι μπορεί να καθορίσουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο κάποιος παίρνει ή χάνει βάρος.
Ας δούμε κάποιους από αυτούς :
Σωματότυπος. Τα άτομα που έχουν μεγαλύτερο μέγεθος σώματος έχουν και καλύτερο μεταβολισμό.
Μυικότητα. Τα άτομα με περισσότερη μυϊκή μάζα έχουν και μεγαλύτερο BMR
Ηλικία. Η αύξηση της ηλικίας φαίνεται να συνοδεύεται και από μια αντίστοιχη μείωση του BMR, με κάθε δεκαετία να αντιστοιχεί σε μια μείωση του BMR της τάξης του 2-3%.
Φύλο. Οι άνδρες τείνουν να έχουν μεγαλύτερο μέγεθος σώματος αλλά και μεγαλύτερη άλιπη μάζα σώματος και άρα μεγαλύτερο BMR σε σχέση με τις γυναίκες. Μάλιστα, φαίνεται ότι οι άντρες σε όλες τις ηλικίες φαίνεται να έχουν 5-10% υψηλότερο BMR σε σχέση με τις γυναίκες.
Διατροφική κατάσταση. Η απότομη και δραστική μείωση του φαγητού προκαλεί μια μείωση του BMR
Οι ορμονικές διαταραχές. Ο υπερθυρεοειδισμός για παράδειγμα αυξάνει τον BMR, ενώ αντίθετα ο υποθυρεοειδισμός τον μειώνει.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr