Είναι γνωστό πως ο μητρικός θηλασμός αποτελεί τον ιδανικό τρόπο σίτισης του βρέφους, καθώς το μητρικό γάλα περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών, που απαιτούνται για την υγιή ανάπτυξη του βρέφους.
Από την άλλη, ο θηλασμός συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία της μητέρας και του βρέφους, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα.
Η διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια του θηλασμού, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς μέσω αυτής, προσλαμβάνονται τόσο η απαραίτητη ενέργεια, όσο και τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Παράλληλα, οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας μπορούν να μεταβάλλουν και τη γεύση του μητρικού γάλακτος, γεγονός που έχει φανεί ότι εμπλέκεται στη διαμόρφωση των γευστικών προτιμήσεων του παιδιού.
Συνεπώς, οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να ακολουθούν ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ποικιλία. Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνεται η έκθεση του βρέφους σε διαφορετικές οσμές και γεύσεις, γεγονός που μπορεί μελλοντικά να διευκολύνει την αποδοχή νέων τροφών που θα προστεθούν στο διαιτολόγιό του. Επιπλέον, η ποικιλία στη διατροφή της μητέρας μπορεί να συμβάλλει και στην πρόληψη της εμφάνισης αλλεργιών, καθώς, μέσω του μητρικού γάλακτος, ο οργανισμός του βρέφους αποκτά σταδιακά ανοχή στις τροφές που καταναλώνονται.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr