Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει πλήθος από λίστες τροφίμων που υποστηρίζεται ότι έχουν «αρνητικές θερμίδες».
Η θεωρία που κρύβεται πίσω από τον παραπάνω ισχυρισμό, βασίζεται στην υπόθεση ότι κάποια τρόφιμα -κυρίως λαχανικά και φρούτα-, αποδίδουν πολύ λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανά ο οργανισμός για την πέψη τους, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή τους να δημιουργεί τελικά θερμιδικό έλλειμα. Έτσι, προκύπτει η άποψη ότι καταναλώνοντας συχνά τα εν λόγω τρόφιμα διευκολύνεται η απώλεια βάρους.
Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από ερευνητικά δεδομένα, καθώς η ενέργεια που απαιτείται για την πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων, καταλαμβάνει μικρό ποσοστό της συνολικής ενεργειακής δαπάνης του ατόμου. Έτσι, ακόμη κι αν ορισμένα λαχανικά αποδίδουν ελάχιστες θερμίδες, δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να δείχνουν ότι οι θερμίδες που «ξοδεύει» ο οργανισμός για την αφομοίωσή τους είναι περισσότερες.
Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη ποικιλίας λαχανικών και φρούτων στο καθημερινό μας διαιτολόγιο και η επιλογή τους έναντι άλλων «ανθυγιεινών» τροφίμων μπορεί να συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους, προάγοντας τον κορεσμό και παράλληλα μειώνοντας το συνολικό θερμιδικό περιεχόμενο της δίαιτας.
Άλλωστε δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως η προσκόλληση σε συγκεκριμένα «θαυματουργά» τρόφιμα μπορεί τελικά να οδηγήσει στην κατανάλωση ενός μονότονου διαιτολογίου, το οποίο όχι μόνο είναι δύσκολο να διατηρηθεί αλλά ταυτόχρονα δεν παρέχει επαρκείς ποσότητες όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.
Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr