Κατά καιρούς έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η δίαιτα και η απώλεια βάρους προκαλούν εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας το άτομο περισσότερο ευάλωτο σε λοιμώξεις.
Τελικά κατά πόσο ισχύει η παραπάνω άποψη και τι ρόλο μπορεί να παίξουν το είδος της δίαιτας και ο ρυθμός απώλειας βάρους που επιτυγχάνεται;
Η ενεργειακή πρόσληψη αποτελεί πράγματι σημαντικό παράγοντα για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε γενικές γραμμές, άτομα που υποσιτίζονται ή ακολουθούν δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων, με στόχο τη γρήγορη απώλεια βάρους, μπορεί να παρουσιάσουν μειωμένη ανοσολογική απόκριση, με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις αλλά και να παρουσιάζουν εντονότερα συμπτώματα εάν τελικά προσβληθούν από κάποια ίωση.
Από την άλλη, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως και η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, και ειδικότερα όταν αυτή προέρχεται από υψηλή κατανάλωση απλών σακχάρων και λίπους, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, γνωρίζουμε πως το υπερβάλλον σωματικό βάρος και η παχυσαρκία συνδέονται με εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ έχει φανεί πως ακόμη και μικρή απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του σε παχύσαρκα άτομα.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως η δίαιτα και η απώλεια βάρους όχι μόνο δε «ρίχνουν» το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά αντίθετα μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία του σε περιπτώσεις ατόμων με αυξημένο σωματικό βάρος. Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο σχεδιασμός ενός πλήρους και ισορροπημένου διαιτολογίου με ήπιο θερμιδικό περιορισμό, το οποίο θα παρέχει επάρκεια θρεπτικών συστατικών και θα στοχεύει σε ρυθμό απώλειας βάρους της τάξης του 0,5-1 κιλού ανά εβδομάδα.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr