Το ταχίνι είναι ένα φυσικό προϊόν που προέρχεται από πολτοποιημένους σπόρους σησαμιού.
Χρησιμοποιείται κυρίως στην κουζίνα της Ελλάδας, της Βόρειας Αμερικής και της Μέσης Ανατολής. Δύο κουταλιές της σούπας αποδίδουν, 16 γραμμάρια λίπους, 6 γραμμάρια υδατανθράκων και 5 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Επιπλέον καλύπτουν το 30% των ημερήσιων αναγκών θειαμίνης, το 24% μαγνησίου, το 22% του φωσφόρου, το 14% του σιδήρου και το 12% του ασβεστίου.
Ωστόσο στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του λίπους που περιέχει είναι καλά λιπαρά, κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Κάτι που επίσης πρέπει να πούμε είναι ότι το σουσάμι έχει πολλά θρεπτικά συστατικά τα οποία όμως είναι δύσκολο να τα απορροφήσει ο οργανισμός εξαιτίας του σκληρού εξωτερικού στρώματος που έχει. Η κατανάλωση όμως με την μορφή του ταχινιού επιτρέπει στον οργανισμό να απορροφήσει καλύτερα και πιο εύκολα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Σχετικά τώρα με τα οφέλη για την υγεία, έχει φανεί ότι οι σπόροι του σησαμιού και κατ’ επέκταση το ταχίνι μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και το κίνδυνο καρδιακής νόσου. Επιπλέον το μαγνήσιο που περιέχει το ταχίνι μπορεί να μειώσει τη πίεση του αίματος και επιπλέον είναι ευεργετικό για τη διατήρηση της υγείας των οστών καθώς μειώνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Σχετικά με το καρκίνο, οι λιγνάνες που περιέχει το ταχίνι μπορούν να προστατεύσουν των οργανισμό από ορμόνες που σχετίζονται με το καρκίνο. Τέλος σε μια μελέτη που δημοσιευθηκε στο περιοδικό International Journal of Rheumatic Diseases ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο που κατανάλωναν ταχίνι ανέφεραν λιγότερο πόνο.
Από την Κατερίνα Κουρουπάκη, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr