Πολλοί από εμάς μπορούμε να ανακαλέσουμε όμορφες αναμνήσεις της παιδικής μας ηλικίας όταν βρίσκαμε δημιουργικούς τρόπους να παίξουμε με τη λάσπη.
Είναι φυσιολογικό για τους γονείς να ανησυχούν για την υγιεινή και την ασφάλεια των παιδιών τους. Κάποιοι μπορεί να προτιμούν να παίζουν στο σπίτι παρά σε ανοιχτούς χώρους.
H παιδίατρος Maria Júlia Carvalho επιμένει ότι τα παιδιά πρέπει να έρχονται σε επαφή με μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο έδαφος και το γρασίδι για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού τους συστήματος σωστά. Ίσως το καθάρισμα μετά από ένα λασπωμένο χάος είναι ένας πόνος, αλλά το να βρουν τη μέση λύση μεταξύ διασκέδασης και υπερβολής είναι κάτι που πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται οι γονείς. Αυτού του είδους τα ανθυγιεινά παιχνίδια είναι απαραίτητα.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα κατοικίδια
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology, τα παιδιά που ζουν και μεγαλώνουν με κατοικίδια, όπως σκύλους και γάτες από μικρή ηλικία, είναι λιγότερο διατεθειμένα να αναπτύξουν αλλεργίες. Αυτά τα παιδιά ζουν ανάμεσα σε σταθερά επίπεδα ενδοτοξινών , ενός τύπου βακτηρίων που υπάρχουν στη σκόνη και στο περιβάλλον που τελικά ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Έτσι λειτουργεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα
Σύμφωνα με τον ορισμό που παρέχεται από το σύστημα υγείας για τα παιδιά, γνωστό ως KidsHealth, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτό που τελικά προστατεύει τους ανθρώπους από εξωτερικούς εισβολείς όπως μικρόβια και βακτήρια που θα μπορούσαν να απειλήσουν την υγεία τους. Αυτό το επιτυγχάνει ανιχνεύοντας ουσίες που μπορούν να δημιουργήσουν ασθένειες και λοιμώξεις και στη συνέχεια καταπολεμώντας τις.
Αλλά για να είναι επιτυχής αυτή η επίθεση, το σύστημα πρέπει να προσαρμοστεί σε μικροοργανισμούς από το εξωτερικό. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αρχίζουν να γίνονται πιο ανθεκτικά σε ορισμένα μικρόβια. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν ήδη εκτεθεί σε αυτά και το ανοσοποιητικό τους σύστημα γνωρίζει ήδη τους εισβολείς και πώς να τους επιτεθεί.
Οι συνέπειες του να κρατάς τα παιδιά μακριά από ανοιχτούς χώρους
Χωρίς να έρθει σε επαφή με μικροοργανισμούς, το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται πιο ευάλωτο σε ουσίες που δεν θα έπρεπε να είναι παθολογικές, όπως η γύρη ή οι τρίχες ζώων που προκαλούν τα παιδιά να αναπτύξουν αλλεργίες. Ο Richard Louv λέει ότι η στέρηση των αλληλεπιδράσεων από τα παιδιά με τη φύση περιορίζει την ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους. Τα παιδιά που δεν έρχονται σε επαφή με το περιβάλλον τους στερούνται σωματικών ερεθισμάτων και δεν έχουν άμεσες εμπειρίες.
Προσθέτει επίσης ότι η σωματική δραστηριότητα που κάνουν τα παιδιά ενώ βρίσκονται έξω είναι μια υγιής προφύλαξη κατά της παχυσαρκίας . Στην πραγματικότητα, η παχυσαρκία επηρεάζει μια μεγάλη μερίδα του παιδικού πληθυσμού λόγω όλου του χρόνου που περνάει πίσω από κλειστές πόρτες. Για το λόγο αυτό εξηγεί ότι η έλλειψη χρόνου παιχνιδιού έξω αποτελεί κίνδυνο για την ψυχοσωματική τους υγεία.
Αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν με άμμο και λάσπη ή προτιμάτε να ασχολούνται με δραστηριότητες στο σπίτι;