Όσοι έχουν υψηλά ποσά ω3 λιπαρών στο αίμα τους ζούνε περισσότερο
Γνωρίζουμε ότι τα ω3 λιπαρά που βρίσκουμε κυρίως σε ψάρια όπως η σαρδέλα, ο τόνος και σχεδόν όλα τα ψάρια (άλλα περισσότερο άλλα λιγότερο) αλλά και σε ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια, συμβάλουν στην καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία.
Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine έρχεται να αναδείξει ακόμη περισσότερο την ευεργετική τους δράση.
Ερευνητές τους Brigham Women’s Hospital και της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Harvard πήραν δείγματα αίματος από 2693 άτομα τρίτης ηλικίας (άνω των 65) τα έτη 1992 και 1993. Μέτρησαν τα επίπεδα ω3 και τους παρακολουθούσαν για 16 χρόνια, ώστε να δουν πόσοι από αυτούς θα πεθάνουν από διάφορες αιτίες.
Βρέθηκε ότι τα άτομα με υψηλά ποσά ω3 στο αίμα τους είχαν 27 % λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που έτρωγαν λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα και είχαν υψηλά ω3 στο αίμα τους, έζησαν κατά μέσο όρο 2 χρόνια περισσότερο.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr