Αδιαμφισβήτητα, τα οικογενειακά γεύματα αποτελούν μια περίσταση κατά την οποία δίνεται η ευκαιρία στα μέλη της οικογένειας να μοιραστούν λίγο ποιοτικό χρόνο, να
επικοινωνήσουν και να αναπτύξουν τους συναισθηματικούς τους δεσμούς. Πέρα όμως από τη συνεισφορά τους στο «δέσιμο» της οικογένειας, τα εν λόγω γεύματα φαίνεται ότι μπορούν να επηρεάσουν θετικά και τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών.
Ειδικότερα, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι τα παιδιά που καταναλώνουν πιο συχνά οικογενειακά γεύματα έχουν και πιο «υγιεινές» διατροφικές συνήθειες, όπως υψηλότερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και φυτικών ινών, λιγότερο συχνή κατανάλωση «ανθυγιεινών» τροφίμων, αλλά και υψηλότερες προσλήψεις απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Από την άλλη, η αυξημένη συχνότητα οικογενειακών γευμάτων έχει συσχετισθεί και με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας στα παιδιά.
Τέλος, τα οικογενειακά γεύματα που καταναλώνονται στο τραπέζι, χωρίς παράλληλες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η παρακολούθηση τηλεόρασης, μπορούν να συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο πρόσληψης τροφής, καθώς η προσοχή των παιδιών δεν αποσπάται, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να μάθουν να αξιολογούν σωστά το αίσθημα κορεσμού.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr