Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Circulation, δείχνει πως η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος από πηγές πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης συμβάλλει στη
μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Για τους σκοπούς της ανάλυσης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 36 κλινικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 1.803 εθελοντές. Ειδικότερα, συνέκριναν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας με διατροφικά πρότυπα που περιλάμβαναν άλλες πηγές πρωτεΐνης όπως πουλερικά, ψάρι, όσπρια, σόγια ή ξηρούς καρπούς, όσον αφορά στην επίδρασή τους στα επίπεδα λιπιδίων και αρτηριακής πίεσης και σε άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.
Συνολικά, η κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, βρέθηκε να συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα ολικής και «κακής» χοληστερόλης, συγκριτικά με την κατανάλωση διαιτών πλούσιων σε κόκκινο κρέας.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα παραπάνω ευρήματα βρίσκονται σε συμφωνία με τα αποτελέσματα μακροχρόνιων επιδημιολογικών μελετών που δείχνουν μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου από την αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος από φυτικές πηγές πρωτεΐνης. Κλείνοντας, αναφέρουν πως η απάντηση στο ερώτημα αν το κόκκινο κρέας είναι «καλό» ή «κακό» είναι πως εξαρτάται με τι το αντικαθιστά κανείς, καταλήγοντας στο ότι τα διατροφικά πρότυπα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη και λιγότερο συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, προσφέρουν το μεγαλύτερο όφελος για την υγεία αλλά και τον πλανήτη.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr