Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που οι περισσότεροι αγαπάνε. Φαίνεται όμως ότι εκτός από τον ήλιο, τη θάλασσα και τις διακοπές σχετίζεται και με την καλή μας υγεία.
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heliyon τα μωρά που γεννιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες είναι περισσότερο πιθανό να εξελιχθούν σε υγιείς ενήλικες λόγω της μεγαλύτερης έκθεσης των μητέρων στον ήλιο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το περιβάλλον στη μήτρα της μητέρας οδηγεί σε ποικίλες διαδικασίες στον οργανισμό του εμβρύου, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τη μετέπειτα υγεία του. Με βάση λοιπόν τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης, τα μωρά που γεννιούνται Ιούνιο με Αύγουστο είχαν υψηλότερο βάρος γέννησης και ήταν υψηλότερα ως ενήλικες.
Παράλληλα, στα κορίτσια που γεννήθηκαν αυτούς τους μήνες η εφηβεία τους καθυστέρησε να ξεκινήσει, γεγονός το οποίο είναι δείκτης καλύτερης υγείας στην ενήλικη ζωή.
Όπως αναφέρεται από την ερευνητική ομάδα οι εποχιακές διαφορές του τοκετού ενδεχομένως να επηρεάζουν το χρόνο που η μητέρα εκτέθηκε στον ήλιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παράγοντας που επηρεάζει τα επίπεδα της βιταμίνης D.
Η βιταμίνη D είναι μια πολύ σημαντική βιταμίνη, η οποία σχετίζεται με ποικίλες μεταβολικές διεργασίες στο ανθρώπινο σώμα.
Από την Κατερίνα Κουρουπάκη, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr