Τα λαδερά αποτελούν ένα οικονομικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής.
Τα φασολάκια, οι μπάμιες, οι αγκινάρες, ο αρακάς, τα πράσα , το σπανακόρυζο είναι γεύματα που μπορούν να προσφέρουν σημαντική ποσότητα φυτικών ινών και να αντικαταστήσουν την σαλάτα για όσους δεν την επιθυμούν ή δεν προλαβαίνουν να την ετοιμάσουν.
Η χαμηλή θερμιδική τους αξία τα καθιστά ιδανικές διατροφικές επιλογές, αρκεί να τα μαγειρέψετε χρησιμοποιώντας μικρή ποσότητα ελαιολάδου και κατά προτίμηση προς το τέλος του μαγειρέματος ή στο πιάτο σερβιρίσματος.
Ο κατάλληλος συνδυασμός που τους ταιριάζει είναι το τυρί ή το γιαούρτι.
Η επιλογή τους 2-3 φορές εβδομαδιαίως μπορεί να συμβάλλει στην μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και την καλή υγεία της καρδιάς και των αγγείων μας.
Επίσης η χρήση της ντομάτας ως σάλτσα προσφέρει σημαντικές ποσότητες λυκοπενίου σε ιδιαίτερα βιοδιαθέσιμη μορφή (καλύτερη από την κατανάλωση ωμής ντομάτας).
Επίσης μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.. Ο συνήθης λόγος αποφυγής των λαδερών φαγητών στις νέες οικογένειες, είναι ο χρόνος που απαιτούν για το καθάρισμα και το μαγείρεμα.
Η επιλογή κατεψυγμένων λαχανικών προσφέρει πολύ μικρό χρόνο προετοιμασίας των γευμάτων και ανάλογη θρεπτική αξία του γεύματος με το φρέσκο.
Η μέθοδος της κατάψυξης είναι ποια η καλύτερη μέθοδος συντήρησης. Δεν απαιτεί πρόσθετα και διατηρεί το άρωμα και την γεύση στα αρχικά επίπεδα.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr