Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια διαταραχή που παρουσιάζουν πολλές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και συνδέεται στενά με τις διατροφικές συνήθειες,
καθώς η υιοθέτηση ορισμένων αλλαγών μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη προβλημάτων που σχετίζονται με αυτό. Ας δούμε, λοιπόν, ποιους διατροφικούς «κανόνες» θα πρέπει να ακολουθεί μια γυναίκα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Αρχικά, το σωματικό βάρος αποτελεί σημαντικό παράγοντα, αφού το υπέρβαρο και η παχυσαρκία μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα ή να προκαλέσουν περαιτέρω διαταραχές. Έτσι, βασικό βήμα είναι η σταδιακή απώλεια βάρους σε περιπτώσεις υπέρβαρου ή παχυσαρκίας και η διατήρησή του σε φυσιολογικά επίπεδα. Μάλιστα, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι ακόμη και μέτρια απώλεια, της τάξης του 5-10% μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου.
Αναφορικά με τις διαιτητικές επιλογές, βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η επιλογή σύνθετων υδατανθράκων και η κατανομή τους σε όλα τα γεύματα της ημέρας, με σκοπό την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Με άλλα λόγια, οι υδατάνθρακες της διατροφής θα πρέπει να προέρχονται από πηγές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης, ενώ όσον αφορά στην κατανομή τους στα γεύματα είναι προτιμότερο τα αμυλούχα τρόφιμα (ψωμί, φρυγανιές, δημητριακά πρωινού, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες, λαδερά φαγητά) να μη συνδυάζονται μεταξύ τους, αλλά κάθε γεύμα ή σνακ να περιέχει μία από τις εν λόγω επιλογές.
Από την άλλη, συστήνεται περιορισμός της πρόσληψης απλών υδατανθράκων όπως η ζάχαρη, το μέλι, οι μαρμελάδες και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά και μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών και αλατιού. Τέλος, σημαντική είναι και η συμβολή της άσκησης, που θα πρέπει να αποτελεί καθημερινό στόχο.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr