Ιδιαίτερα επικίνδυνος αποδεικνύεται ο ιός της γρίπης τύπου Α και συγκεκριμένα το στέλεχος Η3Ν2, που επικρατεί φέτος, καθώς στις
δυτικές χώρες έχει, ήδη, δείξει ότι προκαλεί σοβαρή νόσηση. Μόνο στις ΗΠΑ έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότερα από τριάντα παιδιά.
Τον κίνδυνο επιδημίας της γρίπης στην Ελλάδα επεσήμανε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), καθώς το εμβόλιο που κυκλοφορεί στη φαρμακευτική αγορά δεν καλύπτει το επικίνδυνο στέλεχος. Ο ΠΙΣ κάλεσε όλους τους γιατρούς και τους ιατρικούς φορείς να βρίσκονται σε επιφυλακή και υπογράμμισε ότι το αντιγριπικό εμβόλιο είναι πολύ σημαντικό για τις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) την 52η εβδομάδα γρίπης (τέλος Δεκεμβρίου 2014) τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 10% σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες. Τα τελευταία δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ στη χώρα μας δείχνουν, επίσης, ότι η δραστηριότητα της γρίπης αρχίζει να παρουσιάζει σταθερή ανοδική τάση. Είναι ενδεικτικό ότι, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, πέντε άνθρωποι έχουν χάσει χάσει τη ζωή τους και συνολικά δεκαπέντε ασθενείς νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, καθώς επιβεβαιώθηκαν ως βαριά κρούσματα λόγω επιπλοκών της γρίπης.
Ανάλογη, πάντως, είναι η κατάσταση και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως κατέγραψε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το επίπεδο νοσηρότητας της γρίπης στις χώρες της Ευρώπης αυξήθηκε από 9% σε 13% μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.
Το στέλεχος του ιού της γρίπης που ευθύνεται για την υψηλή νοσηρότητα είναι ο υπότυπος H3N2, ο οποίος δεν συμπεριλήφθηκε στους υποτύπους του αντιγριπικού εμβολίου 2014-2015. Αυτό έγινε διότι, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ (CDC), το εμβόλιο περιείχε τους πιο επικίνδυνους και τους πιο ύποπτους υποτύπους για το βόρειο ημισφαίριο, αλλά όχι τον H3N2 που τελικά «χτύπησε». Ο υπότυπος αυτός απομονώθηκε μέχρι στιγμής σχεδόν στα μισά επιβεβαιωμένα περιστατικά γρίπης ανά την Ευρώπη.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία του ECDC για το 2015, το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης A είναι θανατηφόρο φέτος στο 60% των προσβληθέντων, έχει, όμως, σποραδική εμφάνιση κυρίως στην Αφρική και στην Ασία. Περιστατικά επιβεβαιωμένα του H5N1 δεν ταυτοποιήθηκαν ακόμη στην Ελλάδα, χρειάζεται, όμως, προσοχή.
Οι παράνομοι μετανάστες που εισέρχονται συστηματικά στη χώρα μας από τις περιοχές αυτές δεν έχει καμία καταγραφή και κανέναν έλεγχο στα λοιμώδη νοσήματα που φέρει.
Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr