Οι σχολικές διακοπές μπορεί να αποτελέσουν μια «κατεργάρικη» περίοδο για τη διατροφή των παιδιών.
Η αλλαγή του καθημερινού προγράμματος, τα συχνά τραπέζια με τον ευρύτερο οικογενειακό και φιλικό κύκλο, η αυξημένη διαθεσιμότητα λιχουδιών -όπως τα διάφορα γιορτινά γλυκά- και συχνά ο περισσότερος χρόνος που περνούν τα παιδιά με τη γιαγιά λόγω εργασιακών υποχρεώσεων των γονέων, είναι πιθανό να φέρουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα στο βάρος και τις διατροφικές τους συνήθειες.
Καθώς λοιπόν διανύουμε τις διακοπές του Πάσχα, παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές, ώστε η αλλαγή του σχολικού προγράμματος των παιδιών να μην επηρεάσει αρνητικά τις συνήθειες διατροφής τους:
– Μην παραλείπετε το πρωινό γεύμα. Επειδή το παιδί δεν έχει να πάει σχολείο, δε σημαίνει ότι δε χρειάζεται να καταναλώσει πρωινό. Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό θα βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο της πείνας μέχρι το επόμενο γεύμα, έτσι ώστε το παιδί να μην ψάχνει τι να τσιμπολογήσει.
– Τηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα γευμάτων. Φροντίστε ώστε το παιδί σας να καταναλώνει 3 κύρια γεύματα και τουλάχιστον 2 ενδιάμεσα σνακ καθημερινά.
– Περιορίστε τη διαθεσιμότητα «ανθυγιεινών» σνακ στο σπίτι. Προσφέρετε στο παιδί σας φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι ή προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης ως ενδιάμεσο σνακ.
– Τα γλυκά θα πρέπει να παραμένουν τρόφιμα που καταναλώνονται σε ειδικές περιστάσεις, όπως για παράδειγμα το γιορτινό τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα, και να μη γίνουν «ρουτίνα» σε όλη τη διάρκεια των διακοπών.
– Τηρήστε τους κανόνες που αφορούν στην κατανάλωση γευμάτων. Το φαγητό θα πρέπει να καταναλώνεται στο τραπέζι και η τηλεόραση να παραμένει κλειστή κατά τη διάρκεια του γεύματος.
– Μαγειρέψτε μαζί με το παιδί σας. Οι σχολικές διακοπές είναι μια καλή ευκαιρία για να μοιραστείτε με το παιδί σας περισσότερες δραστηριότητες. Κάνοντας το μαγείρεμα μία από αυτές, αφενός θα περάσετε δημιουργικό χρόνο με το παιδί σας και αφετέρου θα του δώσετε την ευκαιρία να εξοικειωθεί με τα τρόφιμα μαθαίνοντας πληροφορίες για τη διατροφική τους αξία.
– Συζητήστε για τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας με τη γιαγιά ή με όποιον άλλο το φροντίζει τις ώρες που εργάζεστε. Εξηγήστε ποιοι κανόνες θέλετε να τηρηθούν και ποια είναι η σημασία τους για τη διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.
– Δώστε το καλό παράδειγμα. Διατηρήστε κι εσείς το πρόγραμμα γευμάτων και τις συνήθειες που είχατε πριν τις διακοπές και προσπαθήστε να μην «αποδιοργανωθείτε» διατροφικά.
– Εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο ώστε να αυξήσετε τη δική σας φυσική δραστηριότητα και του παιδιού σας! Πηγαίνετε μαζί στην παιδική χαρά ή στο πάρκο για παιχνίδι και περάστε ευχάριστο και δραστήριο χρόνο.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr