Το πιο νόστιμο και λαχταριστό πιροσκί που έχετε δοκιμάσει ποτέ! Με βούτυρο Χωριό, κλείνουν μέσα τους πατάτα με δυόσμο ή λουκάνικα Φρανκφούρτης. Υπέροχα!
Υλικά για τη ζύμη
450 gr. αλεύρι για τσουρέκια
150 ml. νερό χλιαρό
115 gr. Χωριό βούτυρο αγελάδος
8 gr. μαγιά στιγμής
1 κουταλιά της σούπας ΤΟΠ ξίδι από κρασί
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 αυγά
Για τη γέμιση με πατάτα
600 gr. πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μικρό ματσάκι δυόσμο
1 κουταλιά της σούπας Χωριό βούτυρο αγελάδος
Αλάτι, Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση με λουκάνικο
5 λουκάνικα Φρανκφούρτης
Μινέρβα Αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Σε ένα μεταλλικό μπωλ ρίχνουμε 100 gr. αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το νερό και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη να διπλασιαστεί σε όγκο για 30 λεπτά. Στο μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το προζύμι, τα αυγά, το Χωριό βούτυρο αγελάδος λιωμένο, το ΤΟΠ ξίδι από κρασί και ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα πιροσκί. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή, βελούδινη ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 40 λεπτά. Όσο περιμένουμε να φουσκώσει η ζύμη, βράζουμε και στη συνέχεια ξεφλουδίζουμε τις πατάτες. Όσο είναι ακόμη ζεστές τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα κρεμμύδια και τον δυόσμο ψιλοκομμένα. Ζεματάμε τα λουκάνικα σε καυτό νερό και τα κόβουμε στη μέση. Χωρίζουμε τη ζύμη σε ομοιόμορφα μπαλάκια των 25-30 gr. Πατάμε ελαφρά με το χέρι μας να ανοίξει και γεμίζουμε εναλλάξ με μείγμα πατάτας ή με λουκάνικο. Τα κλείνουμε σε μακρόστενο λεπτό ρολό και πιέζουμε πολύ καλά τις άκρες για να κλείσουν. Αν θέλουμε να τα τηγανίσουμε, τα αφήνουμε 10’ λεπτά και κατόπιν βάζουμε άφθονο αραβοσιτέλαιο να κάψει και τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά. Αμέσως τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί μόλις τα βγάλουμε από το τηγάνι. Αραδιάζουμε τα πιροσκί σε αντικολλητικό χαρτί, το ένα μακριά από το άλλο, τα αλείφουμε με Χωριό βούτυρο αγελάδος και τα ψήνουμε σε καλά προσθερμασμένο φούρνο στους 180ο C μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα.
Πηγή : minervahorio.gr