Υλικά
2 φλιτζάνια νερό
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
3 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξηρή ή περίπου 30 γρ νωπή
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το 1 φλιτζάνι νερό (τόσο ώστε να αντέχουμε να βάλουμε μέσα το χέρι μας).
Λιώνουμε στο χλιαρό νερό τη μαγιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό (επίσης ζεσταμένο ελαφρά), το ελαιόλαδο, το αλάτι και το αλεύρι. Ζυμώνουμε να γίνει μια ομοιογενής ζύμη. Πλάθουμε ένα μεγάλο ψωμί, το βάζουμε σε ταψί, το σκεπάζουμε με ένα πάπλωμα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς (χωρίς να προθερμάνουμε το φούρνο) μέχρι να πάρει το χρώμα που επιθυμούμε. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε το ψωμί μας να κρυώσει. Στη συνέχεια το κόβουμε σε φέτες πάχους 2 εκατοστών. Παίρνουμε ένα ταψί και στοιχίζουμε τη μία φέτα δίπλα στην άλλη από τη μία άκρη του ταψιού μέχρι την άλλη. Συνεχίζουμε με δεύτερη σειρά από φέτες ψωμί οι οποίες ακουμπούν λίγο στο ταψί και λίγο στην πρώτη σειρά με το ψωμί. Έτσι η κάθε φέτα είναι ξαπλωμένη πάνω στην προηγούμενη χωρίς να την κρύβει εντελώς. Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο στους 140 βαθμούς και αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά του ψωμιού και να στραγγίξει καλά. Θα χρειαστεί περίπου 2 ώρες. Φυλάσσουμε τα παξιμάδια σε σακούλες τροφίμων και κλείνουμε καλά για να μην μπαίνει η υγρασία του περιβάλλοντος.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr