Η συγκεκριμένη πίτα αποτελεί πολύ καλή πηγή ενέργειας λόγω του υψηλού περιεχομένου σε υδατάνθρακες. Επίσης είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, ενώ λόγω της σταφίδας περιέχει το συστατικό βορώνιο, ένα όχι τόσο γνωστό ιχνοστοιχείο, που όμως συμβάλει στην καλύτερη δράση των οιστρογόνων και της βιταμίνης D σε σχέση με την καλή υγεία των οστών.
Υλικά για 10-12 κομμάτια
1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 ποτήρια φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 ποτήρια ξανθιά σταφίδα ψιλοκομμένη
1 ποτήρι ζάχαρη
1 κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι σόδα
½ ποτηράκι κονιάκ
Εκτέλεση
Χτυπάτε με το σύρμα τη ζάχαρη και το λάδι με την κανέλα και το γαρύφαλλο μέχρι να ασπρίσουν. Κατόπιν ρίχνετε το κονιάκ, τη σταφίδα και το 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει τη σόδα. Συνεχίζετε ρίχνοντας στο μίγμα το αλεύρι και το 2ο ποτήρι χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύετε πολύ απαλά με το χέρι το μίγμα και το αδειάζετε σε ένα καλά λαδωμένο στρογγυλό ταψί. Ψήνετε τη σταφιδόπιτα σε μέτριο φούρνο στους 160ο C για 1 ώρα περίπου.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr