Μια εξαιρετική επιλογή για να αυξήσουμε την πρόσληψη φυτικών ινών στη διατροφή μας. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος, στον έλεγχο του σακχάρου αίματος και πολλά άλλα.
Υλικά για τη ζύμη
250γρ αλεύρι ολικής άλεσης
120 γρ κρύα μαργαρίνη κομμένη σε κυβάκια
1 αυγό ολόκληρο και 1 κρόκο
3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
Λίγο αλάτι
Υλικά για τη γέμιση
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
1 φλιτζάνι τριμμένο καρότο
½ φλιτζάνι καλαμπόκι
½ φλιτζάνι πιπεριά κόκκινη γλυκιά σε κομματάκια
1 φλιτζάνι κολοκυθάκια κομμένα σε κομματάκια
2 αυγά
1 φλιτζάνι γάλα χαμηλών λιπαρών
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 φλιτζάνι τυρί ρεγγάτο χαμηλών λιπαρών
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με τη μαργαρίνη και το τρίβουμε με τα χέρια μας να γίνει σαν ψίχουλα. Ρίχνουμε το αυγό, τον κρόκο, το αλάτι και το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Τα αφήνουμε για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το καρότο, το καλαμπόκι την πιπεριά και τα κολοκυθάκια. Τα ανακατεύουμε 3-4 φορές και αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε καλά τα αυγά και ρίχνουμε μέσα σε αυτά το γάλα και το αλεύρι και στο τέλος προσθέτουμε το τυρί. Αναμιγνύουμε καλά και στη συνέχεια τα ρίχνουμε στο μίγμα των λαχανικών ανακατεύοντας καλά. Αλείφουμε με ελαιόλαδο μια ταρτιέρα και βάζουμε μέσα τη ζύμη, σπρώχνοντάς τη με τα δάχτυλά μας ώστε να καλύψει όλο τον πυθμένα και 2 πόντους από τα τοιχώματα. Φροντίζουμε ώστε η ζύμη να έχει το ίδιο πάχος σε όλη την επιφάνεια. Ρίχνουμε μέσα στη ζύμη τη γέμιση και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για σχεδόν 1 ώρα.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr